SharePoint
​​​​​​​​​​​​Телефон на пациента0882 413 45​6​
​​

УНИВЕРСИТЕТСКИ МЕДИКО - ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР

Варна

Полезна информация

Полезна информация

  
Page Content
Page Image
  
  
  
  
  
  
7.9.2016 г. 17:01

Преди да се пристъпи към лечение с дентални импланти​ – имплантатно лечение, пациентът трябва да премине през комплекси изследвания. При прегледа зъболекарят много внимателно трябва да оцени състоянието на: устната кухина, зъбите, костта, челюстите, както и да установи наличието или отсъствието на патология (пародонтит, периапикални изменения). Протоколът за поставяне на импланта изисква определена подготовка.


Етапи на подготовката за имплантатно лечение


В рамките на подготовката преди операцията е необходимо да се събере възможно най-много информация и да се оцени състоянието на челюстта, венците, зъбите и устата като цяло. Това е задължителен етап и е възможно да се осъществи чрез ОПГ (Ортопантомография) или скенер на зъбите, челюсти, синуси (компютърна томография).


С ОПГ обикновено се получава снимка на челюстите и тъканите около тях, но този образ представлява двуизмерно изображение и информацията, която се получава от него не е достатъчна за хирурга, който ще поставя имплантат. С ОПГ не се визуализират обемните анатомични структури на костите. Най-точното планиране на лечението с импланти се осъществява само при наличие на триизмерен образ (от 3D-скенер). Източник на този вид образи е компютърната томография (скенер).


Това е сравнително нов тип изследване, което се използва за планиране в денталната имплантология. Компютърната томография на зъбите и костите преди имплантиране осигурява  триизмерен образ. Използването на тази технология дава възможност сравнително лесно и точно да се оцени и да се предвиди резултатът от 3D реконструкцията на кости, зъби, а също и състоянието на съществуващите естествени анатомични отвори. Всичко това позволява, чрез триизмерното изображение преди интервенцията да се определи точното местоположение на импланта.


Томографията  в подготвителния период


Възможно ли е да се изпълни  качествено дентално имплантиране без скенер? Може би, но в този случай денталният лекар е принуден да работи „на сляпо“, без да има пълна яснота по отношение на триизмерните обекти като кост, fovea submandibularis, септи в синуса на максилата, анастомози по хода на canalis mandibularis и др.


Компютърната томография предоставя много възможности на зъболекарите, които прилагат 3D изследванията в своята практика като задължителна част от подготовката за имплантатно лечение :

 • Компютърната томография  позволява  да  се  спести  време, тъй като с нейната  помощ  веднага  се  намират  отговорите  на  много  въпроси. Това от своя страна  позволява  да  се  избегнат  излишни изследвания и манипулации, нежелани, дори фатални грешки. Този метод дава увереност и сигурност както на пациента, така и на зъболекаря;
 • С  помощта на 3D изследванията  много по-лесно се изчислява необходимия обем кост,   както и  ъгъла  за  поставянето  на  имплантата, неговата големина, като целта винаги е  оптимална а и надеждна фиксация;
 • КТ ни позволява с висок процент на увереност да предвидим успешното лечение с импланти, да се съставим пълен лечебен план, като максимално точно се оценят рисковете и възможностите за тяхното минимизиране или избягване;
 • Що  се отнася до пациента, то при използване на триизмерен образ, предварително  на  компютър и с помощта на софтуер може да се визуализират крайните резултати от лечението, да се информира за етапите на  имплантирането, да получи основна информация и представа за протокола на неговото собствено имплантатно лечение, а  образът може да  послужи като източник на основна информация,  върху  която  се  моделира/манипулира  многоетапния  процес  за  възстановяването.
компютърна томография
/_catalogs/masterpage/MUVDentalArticle.aspxИзползване на компютърната томография (скенер) при лечение със зъбни импланти
  
tomografiya-3D-skener-pri-zybni-implanti.aspx7.9.2016 г.
31.8.2016 г. 16:13

​​​Уважаеми родители, от Вашето стоматологично здраве зависи и здравето на нероденото Ви дете.


Ето защо, ние силно Ви препоръчваме:


     1. Посещение при зъболекар поне 3 пъти по време на бременността (веднъж през пъ​рвото, второто и  третото тримесечие). Той трябва да Ви научи, как правилно да се грижите за устната кухина, да Ви помогне при избора на индивидуална хигиена и профилактична програма, да определи хигиенния статус, да премахне зъбната плака при необходимост, да отстрани дефектните пломби и да ги замени с нови, да излекува всички налични болни зъби, както и да Ви назначи всички необходими превантивни мерки за предотвратяване на стоматологичните заболявания.


2. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за състоянието Ви и бременността. След това лекарят ще може да избере за Вас най-добрата програма за лечение и профилактика.

Здрави зъби по време на бременност
     3. Посещавайте по време на бременност само ​ дентални клиники, ​в които работят лекари с богат опит в практиката си с бременни жени.


4. Най-малко 3 пъти по време на бременността направете професионална хигиена на устната кухина, необходима за предпазването от кариес и гингивални заболявания, както за укрепване на емайла. Процедурата е абсолютно безболезнена и максимално ефективна.


     Здрави зъби - Дентален център Варна 5. Ако не сте лекували зъбите преди бременността, не се страхувайте да го направите по време на бременността, тъй като съвременната медицина дава възможност да се осигури безопасно за Вас и детето лечение. Планирайте лечението по време на втория триместър – той е най-безопасният период за майката, тъй като емоционалното и физическото й състояние по време на този триместър е най-стабилно.






Задайте въпрос или си запишете час за консултация при нашите специалисти

на тел.: +359 882 413 456 или на e-mail: reception-mdc@mu-varna.bg


/_catalogs/masterpage/MUVDentalArticle.aspxПрепоръки за поддържане на здрави и красиви зъби по време на бременност
  
preporyki-za-zdravi-zybi-pri-bremennost-.aspx31.8.2016 г.
4.8.2016 г. 15:36

​При планиране на бременност всяка жена трябва да премине през множество медицински прегледи. Обикновено бъдещите майки се обръщат към личния си лекар, към гинеколог, правят си кръвни изследвания, провеждат ултразвукови изследвания и др. За съжаление малко жени през този период посещават зъболекар, а нелекуваните зъбни заболявания носят риск от неочаквани проблеми по време на бременността. Съвременната  медицина е постигнала голям напредък, включително и в методите за лечение на зъбите. Кариесът или заболяванията на венците вече не са "гаранция", че младата майка може да загуби зъбите си, защото не е имала възможност да се лекува преди раждането. Новите технологии и безопасните обезболяващи средства позволяват на зъболекарите да лекуват дентални заболявания дори и в по-късните етапи на бременността, без риск за майката и бебето.


​Профилактика и лечение на зъби при планиране и по време на бременност

 • Преди бременност

По време на бременността тялото на жената претърпява голям стрес. Пълноценното развитието на плода изисква хранителни вещества и ако той не ги получава в достатъчна степен от храненето на майката, започва да ги взема от тялото ѝ. За създаването на здрава костна система на бебето, майката може да „плати" със загуба на зъби, тъй като в организма е възможен дефицит на калций за двама. За да се избегнат усложнения, както и кариозното увреждане на зъбите, жените трябва да се замислят за профилактика и орална хигиена още при планирането на

бременността.

 • По време на бременност

Дори и предварително да са лекувани всички зъби, рискът от кариес по време на бременността все още съществува. Зъбният кариес е опасен, тъй като в този период се развива много по-бързо от нормалното и причините за това са свързани със сериозните хормонални промени в тялото на жената, както и силно изразената нужда от калций. Ако кариесът не се лекува веднага при появата му, съществува риск, той да се превърне в пулпит или периодонтит. Тези усложнения са много по-трудни за лечение и изискват от  бъдещата майка по-големи психически и физически сили. Лекарите се съветват да не се пренебрегват денталните заболявания!

 


Проблемите със зъбите на бременните  жени


Един от най-честите орални проблеми на бременните жени е гингивитът (възпаление на венците) и придружаващото кървене. Причините за това заболяване са хормоналните промени и имуносупресията (намален орален имунитет). Справянето с този проблем е възможно, ако много внимателно се следи състоянието на зъбите и се избягва появата на плака и кариес. Още при появата на първите признаци на подуване на венците трябва да се обърнете към зъболекар, който да прегледа Вашите зъби и да извърши професионално почистване.


Съществен проблем за бременните жени могат да бъдат брекети, които са сложени по-рано. Носенето на всякакъв вид брекети, скоби и шини затруднява спазването на добрата устната хигиена. Дори и най-малкото количество бактерии може да причини заболяване на венците, кариес или зъбен камък. Това обаче не означава, че заради бременността трябва да се откажете от красивата си усмивка. Консултирайте се със специалист по дентална медицина и с повишено внимание вземете мерки за поддържане на здравето на устната кухина - тогава Вашите брекети няма да Ви донесат неприятности.

 

Алтернативно лечение

Университетският медико-дентален център предлага стоматологични лечебно-диагностични програми за бременни жени. Нашите специалисти могат да се справят с най-сериозните проблеми, дори тези които изискват хирургично лечение.


Съществуват също така и алтернативи методи при използваното на анестезия, налагаща се при изпълнението на сложни интервенции. Съвременните анестетици, които се използват в УМДЦ  са безопасни за жената и за плода. Подходящото и безвредното лечение може да бъде назначено само от дентален специалист. Ваша задача е да намерите зъболекар с висока  квалификация и опит.


Противопоказания при бременност:

 • Рентгеново изследване
 • Анестезия (с изключение на специалната упойка за бременни жени)
 • Адреналин и неговите производни
 • Използването на тетрациклин и стрептомицин
 • Протезиране и поставяне на имплант
 • Ултразвуково почистване на зъбен камък
 • Използването на арсен
 • Избелване на зъбите

 

Зъболекарят Ви трябва да е наясно с Вашата бременност и всички особености на нейното протичане, за да може адекватно да оцени състоянието Ви и да назначи най-подходящото за Вас лечение. Добре е да представите на лекуващия Ви зъболекар всички направените изследвания през последните 30 дни преди посещението. Задължително е също да информирате Вашия стоматолог, ако знаете за съществуващи  алергични реакции към определено лекарство или съставка от него.


Необходимо е:

 • Профилактични стоматологични прегледи  (преди бременността и на всеки три месеца)
 • Прецизна орална хигиена (миене на зъбите след всяко хранене и използване на флуоридна паста за зъби)
 • Редовната смяна на четката за зъби (на всеки 2-3 месеца)
 • Професионално почистване на зъбите
 • Прием на витамини и минерали за укрепване на зъбите
 • Хранене с твърда храна (моркови, ядки, пълнозърнести храни и ябълки)

С премахването на всички рискове, свързани с методите на лечение и използваните медикаменти, жената не трябва да забравя и за най-важното – собственото си настроение. По време на бременността е противопоказан всякакъв стрес (особено в първия и в края на третия триместър). Важно е да намерите добър зъболекар, на когото можете да се доверите. В противен случай, дори и най-висококачественото и професионално лечение може да има отрицателно въздействие върху здравето Ви.  Обръщайки се за помощ към зъболекар по време на бременността, не забравяйте, че Вие правите това, не само заради себе си, но и заради здравето на бъдещото детето Ви.


Прочетете още препоръки за поддържане на здрави и красиви зъби по време на бременност тук.

Задайте въпрос или си запишете час за консултация при нашите специалисти

на тел.: +359 882 413 456 или на e-mail: reception-mdc@mu-varna.bg


/_catalogs/masterpage/MUVDentalArticle.aspxДентално здраве по време на бременност
  
dentalnoto-zdrave-po-vreme-na-bremennost.aspx4.8.2016 г.
6.6.2016 г. 10:36

Имплантите са Вашето решение за заместване на липсващите зъби, заедно с техните корени. Те се имплантират в костта на мястото на загубените зъби, без да е нужно изпиляване на съседните здрави зъби. Лечението със зъбни импланти​ протича в няколко етапа. Всеки един от тях има специфични организационни и технически характеристики, определена последователност от действия и срокове.


Диагностичен етап – тази стъпка е необходима, за да се осъществи прецизно планиране при поставянето на импланти. Провежда се с компютърна томография (3D скенер).  Полученият триизмерен дигитален образ дава възможност за оценка за наличната кост, прилежащите анатомични структури, точното местоположение на импланта в челюстта и  необходимия размер на импланта – височина и ширина. Пренебрегването на този вид изследване в голяма част от случаите води до грешки в планирането и позиционирането на импланта, както и до развитие на усложнения. По време на диагностичен етап, задължи​телно се оценява общо здравословното състояние на пациента и негово денталното здраве. Диагностичният етап е най-важен при планирането на лечението и подготовката за поставяне на зъбни им​п​ланти.



Зъбни импланти - Дентален център - ВарнаПърви хирургичен етап – поставяне на имплант
Провежда се в операционна зала, в стерилни условия под местна или пълна упойка, според желанието на пациента и при отсъствие на медицински противопоказания. При необходимост по време на интервенцията, освен едномоментното  поставяне на имплант, се извършват допълнителни хирургични манипулации като вадене на зъб, повдигане на пода на максиларния синус, костна аугументация и др.
Хирургичният етап е най-отговорният и сложен от медицинска гледна точка етап. Изискват се  висока квалификация и умения от страна на специалиста по денталан имплантология, тъй като пациентът трябва да бъде предпазен от усложнения, като едновременно с това се създадат условия за бързо и качествено срастване на импланта с прилежащата кост (остеоинтеграция). За да бъде напълно успешен този етап от лечението, не трябва да се забравя, че състоянието и дълголетието на импланта зависи от всекидневна хигиенна грижа за устната кухина.


Как се поставя зъбен имплантВтори хирургичен етап – разкриване на имплант
При втората хирургична фаза оперативната интервенция е минимална и се състои в: 
 • поставянето на абатмънт – основа за бъдеща коронка
 • създаване на условия за изграждане на венеца около бъдеща коронка.
Манипулацията се провежда под местна упойка. Към финалния протетичен етап и протезирането върху импланта може да се премине след около 2-3 седмици.


Зъбни импланти - лаборатория - Варна

Протетичен етап – протезиране върху имплант
През този етап се взима отпечатък на съзъбието и се изготвят в зъботехническата лаборатория на Университетския медико-дентален център  протетични конструкции (коронка, мост, снемаема протеза) от материал според желанието на пациента (металокерамика или цирконий). Готовата конструкция временно се прилепва към поставения вече абатмънт, а в последствие след като се направят нужните проби, тя се прикрепва за постоянно. Протетичният етап е последна стъпка от имплантологично лечение.


След като протоколът за лечение с дентални импланти бъде изпълнен точно - се гарантира до 100 % успешен резултат в краткосрочен и дългосрочен период. Рискът за периимплантит, падане на имплант и други усложнения значително намалява. В Университетския медико-дентален център се използват швейцарски импланти на „Straumann“- единственият производител в света, който дава доживотна гаранция на зъбните импланти. Прецизното планиране, висококвалифицирания персонал – лекари по дентална медицина с призната специалност по дентална имплантология, активната научно-изследователска дейност и най-съвременната апаратура създават в ежедневната практика на Университетския медико дентален център идеални условия за изграждането на перфектната усмивка и подобряването на качеството на живот на всеки пациент.​​​

Задайте въпрос или си запишете час за консултация при наши​те​ специалисти​

на тел.: +359 882 413 456 или на e-mail: reception-mdc@mu-varna.bg





/_catalogs/masterpage/MUVDentalArticle.aspxКак се поставят зъбни импланти? Етапи при имплантологично лечение
  
kak-se-postavyat-implanti.aspx6.6.2016 г.
23.3.2016 г. 16:38

​Съществуват редица знаци, които подсказват, че денталното Ви здраве е нарушено и е необходимо да му обърнете внимание. В много случаи проблемът наистина не е заплаха за здравето, но има 5 симптома, които в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегнати:

1. Болка и подуване

Ако в устната Ви кухина се появят отоци или болка, които не изчезнат до два дни, задължително посетете зъболекар. Болката и подуването в областта на зъбите може да е признак на инфекция, кариес, пародонтоза и др. Без специализирано лечение тези дентални проблеми не изчезват от само себе си, а дори стават още по-сериозни. Не отлагайте посещението при лекаря си по дентална медицина, особено в случаите, в които болката не Ви позволява да спите.


2. Лош дъх

Понякога лошият дъх се появява като следствие от синузит, инфекции на гърлото, белите дробове или при проблеми със стомашно-чревния тракт. Кариесите, некачествено направените коронки и мостове могат да задържат храна, която при разлагането в устната причинява лош дъх. Затова е добре навреме да се установи точно, каква е причината за неприятния мирис.


3. Незарастващи язвички

В случай, че забележите в устната си кухина незарастваща за повече от две седмици афта, язвичка, бучка или област с променен цвят е необходимо веднага да потърсите медицинска помощ. Днес все по-голям брой от стоматолозите проверяват пациентите за признаците на рак на устната кухина. Кажете на лекаря си по дентална медицина, какво Ви притеснява, за да се направят необходимите тестове своевременно.


4. Разклатени зъби

Ако сте на 5-6 годишна възраст и зъбите Ви се клатят – няма нищо страшно, това е нормален процес на развитие на организма, но при възрастните подвижността на зъбите е знак за сериозен дентален проблем. Най-честата причина за разклащането на постоянните зъби е заболяване на венците. Нелекуването на пародонталните усложнения може да доведе до загуба на зъби. Обърнете се навреме към специалист по пародонтология, за да не Ви се наложи да използвате протези в последствие.


5. Проблеми с мъдреците

При голяма част от пациентите мъдреците не причиняват проблеми, но често се срещат и случаи, при които за мъдреците няма достатъчно пространство за растеж. Тъй като мъдреците са разположени доста назад в устната кухина, почистването им е затруднено - покрай тях се натрупват хранителни остатъци, появява се хронично възпаление, възможно е и счупване на съседните зъби. Ако попадате в тази категория трябва да посетите стоматолог, който да Ви посъветва, какви процедури да предприемете, за да предотвратите бъдещите проблеми, които могат да Ви създадат мъдреците.

Задайте въпрос или си запишете час за консултация при нашите специалисти

на тел.: +359 882 413 456 или на e-mail: reception-mdc@mu-varna.bg


/_catalogs/masterpage/MUVDentalArticle.aspx5 сигнала от устната кухина, които не бива да се пренебрегват
  
5-simptoma-pri-problemi-sys-zibite.aspx23.3.2016 г.
1 - 5Next
​​​​​