post-title Навременното диагностициране на онкологичните заболявания в областта на главата и шията може значително да повиши продължителността на живот на пациентите. https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/Screenshot-2023-07-17-110204.png 2023-07-17 11:05:06 yes no

Навременното диагностициране на онкологичните заболявания в областта на главата и шията може значително да повиши продължителността на живот на пациентите.

За втора поредна година Университетският медико-дентален център към Медицински университет – Варна се включва в отбелязване на Световния ден за борба с онкологичните заболявания в областта на главата и шията 27.07 посредством провеждането на информационно-профилактична кампания. Проявата се организира от Международната федерация на обществата по онкология в областта на главата и шията. (International federation of Head and Neck Oncologic Societies, IFHNOS). IFHNOS е глобална организация, създадена чрез сътрудничество на национални и регионални дружества и организации в областта на хирургията на главата и шията и онкологията, с членство на национални и регионални мултидисциплинарни организации от 65 държави по света.

Ще бъдат раздадени флаери с оглед информиране на обществеността за проблеми на онкологичните заболявания в областта на главата и шията.

На 27.07.2023 г. в интервала от 10:00 до 15:00 ч. се организират безплатни профилактични прегледи за диагностика на заболяването.

Прегледите ще се извършват след предварително записване на час на следните телефони: 052/677 299 или 0882/413 456.Проф. д-р Марио Милков, д.м.

УНГ (Оториноларингология)

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…