post-title 12.09 – 18.09 – Кампания за профилактика на пациенти със световъртеж по повод Световната седмица на баланса. https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/kampaniq-za-svetovurtej.jpg 2021-09-02 17:59:32 yes no

12.09 – 18.09 – Кампания за профилактика на пациенти със световъртеж по повод Световната седмица на баланса.

(пациентите да се записват в часовия интервал 12:30-15:30ч.)

Симптоми: Замаяност, световъртеж, нестабилност в походката

Със сигурност се е случвало да изпитате моментна загуба на равновесие в ежедневието си, при пребиваване на плавателен съд, при подхлъзване през зимата, при спортуване, след употреба на алкохол и др. ситуации. Тялото обаче, поради сложната и фина организираност на нервната и в частност – вестибуларната от една страна, и на мускулната и проприоцептивната система, от друга, бързо възстановяват равновесното положение на тялото.

Възможността да се поддържа баланс на тялото е нещо, което се приема от хората за даденост. Със способността за пазене на равновесие човек се ражда. Тя може да се развива и еволюира с възрастта и с упражнения. Някои от вас може и да са се замисляли, че при затваряне на очите и стоене на един крак, залитат. Това е напълно нормално. Но си представете да не можете да запазите равновесие и при отворени очи и тази симптоматика да се проявява внезапно и по няколко пъти на ден. Да имате внезапно усещания, че ви се завива свят. Или да имате непрекъснатото усещане за шум в ушите. Обикновено чак тогава се замисляме за последствията.

Организирана за първи път през 1997г. от Асоциацията за вестибуларни нарушения (САЩ), Световната седмица на баланса е повод да се насочи вниманието на обществеността върху нарушенията на вестибуларната система. Тези силно влошаващи качеството на живота нарушения са препятствие, пред което са изправени много хора по света. Въпреки че лечението на някои от тези състояния е трудно, правилната и навременна диагноза ще облекчи състоянието на пациентите и ще повиши качеството на техния живот.

Линкове с повече информация:

https://vestibular.org/

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/balance-awareness-week-2021/

 

Екип:

Доц. д-р Марио Милков, д.м.

УНГ (Оториноларингология)

 

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button