post-title Нов курс по дентална имплантология стартира през Октомври във Факултета по дентална медицина – Варна https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/den-6-1.png 2016-09-16 17:07:50 yes no

Нов курс по дентална имплантология стартира през Октомври във Факултета по дентална медицина – Варна

За седми пореден път се сформира нова група за провеждане на университетски курс по дентална имплантология. Първото ниво на курса ще стартира на 29 и 30 Октомври 2016г., като крайният срок за записване е 5 Октомври 2016г.

Курсът по дентална имплантология е за лекари по дентална медицина с квалификация „Магистър“ и е част от програмата за следдипломно обучение в Медицинския университет. Курсът се провежда от Проф. д-р Стефан Пеев, д.м.н. – Ръководител на Университетски медико-дентален център и специалист по дентална имплантология. Обучението се състои от 5 модула, като всеки един от тях обхваща 2 пълни учебни дни (8 учебни часа) и се осъществява през интервал от 2 месеца. Всяко ниво включва практически упражнения и клинични демонстрации. Учебните занимания са съботно-неделни и се използват залите и модерната апаратура на Университетския медико-дентален център – Варна към Факултета по дентална медицина. След като участниците преминат през пълния цикъл на обучението по „Дентална имплантология“ в 5 цикъла получават университетски сертификат за завършен курс.

Обучението се провежда във високо-технологичната база на Първия в страната университетски медико-дентален център. Медицински университет-Варна е първият Университет в страната, в който се провежда специализация по дентална имплантология. Наред с първата катедра по дентална имплантология, МУ-Варна разполага и с първите специалисти с официално призната специалност по дентална имплантология в страната.

Настоящият курс е и първият университетски курс по дентална имплантология у нас и се провежда от януари 2014 г. Курсът е част от програмата за следдипломно обучение на висшето училище. По време на курса участниците ще имат възможност да лекуват свои собствени пациенти под ръководството на водещите на курса. Нашата идея е всеки участник да има възможността да проведе лечение поне на един пациент, като се започне от изследването, подготовката и планирането, премине се през имплантатната хирургия и се завърши с протезиране и въвеждане в поддържаща фаза на лечението. Освен това участниците ще имат възможност да проведат множество упражнения в модерно обзаведена фантомна зала и на специализирани модели.

Таксата за участие във всяко ниво е 650 лв.

Програмата за курса по „Дентална имплантология“ можете да видите тук.

За повече информация:

тел.: 052/677298

моб.: 0884/410710

e-mail: mdc-mu@mail.bg

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button