post-title Дентални лазери Nd YAG и Er,Cr:YSGG https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/dioden-lazer.jpg 2017-03-24 23:25:24 yes no

Дентални лазери Nd YAG и Er,Cr:YSGG

Един от основните проблеми, с които се сблъсква денталния лекар в процеса на лечение, е страхът на пациента. Страхът от предстоящата процедура, страхът от възможната болка по време на лечението, страхът от инжекционната игла, страхът от бормашината – това винаги е отблъсквало пациентите от денталните кабинети и от навременното лечение.

 

Университетският медико-дентален център разполага с разнообразни съвременни лазерни апарати – нискоенергийни лазери за профилактика на заболяванията на устната кухина и за физиотерапия, високоскоростен диоден лазер за мекотъканна хирургия, Nd YAG за лечение на тежки пародонтални заболявания, както и Er,Cr:YSGG лазерен апарат за всякакви хирургични манипулации в устната кухина. Всички те разполагат с различни програми за предварителна обработка на работното поне, което прави последващите интервенции безболезнени. Приложими са в някои терапевтични процедури, като лечението на зъбен кариес, както и при някои мекотъканни хирургични процедури – инцизии, ексцизии на малки доброкачествени образования и др.

 

Диодните лазери се използват основно в мекотъканната хирургия. С тяхна помощ много бързо могат да бъдат премахнати всякакъв вид новообразувания от доброкачествен характер – папиломи, фиброми, гингивални разраствания, инцизии на възпалителни огнища. Nd YAG-лазерите най-вече се използват в лечението на пародонталните заболявания.

 

Er,Cr:YSGG лазерите са може би най-всеобхватни – могат да се използват във всички области на денталната медицина – в терапевтичното зъболечение, лечени​ето на зъбен кариес и неговите усложнения, в протетичната дентална медицина /може да се препарира зъбна корона без използването на борери и бормашина/, в оралната хирургия /може да се използва както за работа върху меките тъкани, така и върху костните структури/ и др.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button