post-title Имате ли повишена дневна сънливост? https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/povishena-dnevna-sanlivost.jpg 2020-06-11 12:17:30 yes no

Имате ли повишена дневна сънливост?

Имате ли повишена дневна сънливост?

Епуърт скала за оценка на сънливостта:

за всяка една от изброените ситуации отбележете вероятността да задремете:

0 – никога / почти никога;

1 – понякога;

2 – често;

3 – почти винаги / винаги

Ситуация Вероятност за задрямване
никога понякога често винаги
1.   Седя и чета 0 1 2 3
2.   Гледам телевизия 0 1 2 3
3.    Седя спокойно на публично място, например в театър или събрание 0 1 2 3
4.   Ако ме возят в колата за един час, без прекъсване 0 1 2 3
5.   Полегнал съм да си почина след обяд 0 1 2 3
6.   Седя и говоря с някого 0 1 2 3
7.   Седя спокойно след обяд (без употреба на алкохол) 0 1 2 3
8.   В спряла поради улично задръстване кола 0 1 2 3

Резултат:

 • 0-8 т. – нямате повишена дневна сънливост;
 • 9-10 т. – имате леко повишена сънливост;
 • Над 10 т. – Вие имате изразена сънливост през деня. Рискът да имате сънна апнея е много висок!

В Университетски медико-дентален център консултира  Доц. д-р Марио Милков, дм – специалист по оториноларингология с дългогодишен опит в диагностика и терапия на сънните нарушения.

Задайте въпрос или си запишете час за консултация при Доц. Марио Милков Д.М.
на тел.: +359 882 413 456 или на e-mail: reception-mdc@mu-varna.bg

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button