post-title Използване на местопазители на зъби при деца https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/mestopaziteli-na-zabi-scaled.jpg 2020-05-28 09:58:08 yes no

Използване на местопазители на зъби при деца

УМДЦ - местопазители при децаЗа съжаление, въпреки превенцията и съвременните метoди зa лечение на пулпната патология, понякога временните зъби не могат да бъдат запазени и тяхната ранна загуба е обективна необходимост. Преждевременната екстракция на временни зъби е широко разпространен начин на лечение на усложнения зъбен кариес в много страни. Тя е причина за недостиг на пространство за постоянните зъби и промяна в оклузалните отношения. Правилният клиничен подход на лекарите по дентална медицина е да възстановяват временните зъби, защото те запазват мястото до пробива на постоянните зъби и по този начин намаляват риска от струпване и промени в оклузията на постоянното съзъби. В повечето от случаите на преждевременни екстракции, поставянето на местопазител е необхадимата профилактична мярка, за да се избегнат ортодонтски деформации в бъдеще.

Местопазители на зъби при деца - УМДЦВъз основа на оценка на рентгеновите и биометрични анализи, както и резултатите от клиничното изследване на оклузията, се анализират пространствените промени. Ако липсва стеснение на пространството и няма отклонения в оклузията се поставят местопазители с профилактична цел. Съществува протокол за поставяне на местопазители от детски и общопрактикуващи дентални лекари:

 1. Местопазител трябва да се поставя във възможно най-кратък период след преждевременна загуба на временен зъб (до 2 месеца).
 2. Поставянето на местопазител е задължително при загуба на втори временни молари, на долни първи временни молари, при загуба на повече от един зъб, когато има показания по триадата на Атанасов.
 3. При преждевременна загуба на горни първи временни молари, без загуба на място и вече пробили първи постоянни молари, местопазител може да не се поставя. Задължително е обаче проследяването на пациента през шест месеца.

В зависимост от мястото и големината на дефекта се поставят различни видове местопазители. Различните видове местопазители (снемаеми или неснемаеми) са свързани с техниките, използвани за изработването на конструкциите и са подробно описани в стандартите за работа на денталния лекар, който взима решението кой вид местопазител да бъде използван въз основа на някои общи и индивидуални фактори, свързани с детето.Решението за използването на местопазители трябва да се основава на клиничния опит, добрата преценка и познаването на растежа и развитието на съзъбието. При преждевременна загуба на странични зъби се използват следните видове местопазители:

 • при загуба на един зъб – се поставя най-често неснемаем местопазител с припоена телена конструкция;
 • при загуба на два или повече зъби едностранно или двустранно – се използва протеза-местопазител;
 • при преждевременна загуба на временни зъби във фронталния участък и настъпили промени – се използване местопазител пластинка с разширителен винт, който нормализира наклона на зъбите около екстракционната празнина, с което се осигурява достатъчно място за пробив на постоянните зъби, възстановява се естетиката и се подобрява дъвкателната функция (отхапването);
 • при двустранна загуба на зъби в една челюст и при повече загубени зъби във фронта – се изработват местопазители като частични плакови протези. Много често се налага местопазителят да се носи повече от година (до пробива на постоянните зъби).

Научете повече за нашия екип от специалисти по детска дентална медицина и медицинските услуги тук.

Университетският медико-дентален център ще Ви помогне да върнете усмивката на лицето на Вашето дете!

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button