post-title Какво представлява опасното хъркане? https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/sanna-apneya-lechenie.jpg 2020-06-11 12:18:08 yes no

Какво представлява опасното хъркане?

Опасното хъркане или обструктивната сънна апнея (ОСА) е едно от най-честите заболявания, за което може би дори не сте чували.

Опасно хъркане - УМДЦ

Протича с многократно повтарящи се дихателни  паузи по време на сън, редуващи се със силното хъркане. Обструктивната сънна апнея уврежда съня и здравето на около 10% от възрастното население.

Как възниква сънната апнея?

По време на сън се отпускат всички мускули, включително и тази в носоглътката, което често води до затруднено дишане. Хъркане е ясен сигнал за това.

При някои хора отпускането на тези тъкани е толкова изразено, че те прилепват едни към други и блокират постъпването на въздух в белия дроб. Резултат е дихателна пауза (обструктивна апнея) с различна продължителност – от 10 сек. До 1 минута и повече.

За да се възстанови дишането, настъпва кратко и неосъзнато събуждане. Спящия прави няколко мощни  вдишвания, придружени със силно изхъркване.

Следва ново заспиване, нова дихателна пауза – тишина, ново кратко събуждане – изхъркване.

В рамките на една нощ това се повтаря стотици пъти.

Защо е опасна сънната апнея?

Спирането на дишането поставя организма в условията на кислороден глад и повишен стрес. От това страдат всички органи и системи – на първо място сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната.

Повишеният брой събуждания от своята страна водят до непълноценен сън с прекомерна дневна сънливост, намалена работоспособност, нарушения в паметта, вниманието, концентрацията и т.н.

Какво да направя, ако подозирам, че имам сънна апнея?

Потърсете специалист по съня!

Изследване за сънна апнея

Първата стъпка към успешното лечение е правилната диагноза. Тя се поставя чрез полисомнографско изследване в лаборатория по съня или чрез полиграфско изследване в домашни условия.

Тенденцията в световен мащаб е да се набляга на амбулаторното изследване. Предимството е, че се провежда в домашна обстановка, не се ангажирате с продължителен болничен престой и цената е по-ниска. Неудобството е, че в редки случаи може да се наложи повторно изследване поради недостатъчно информативен запис.

Трябва ли да се лекувам, ако имам сънна апнея?

Обструктивната сънна апнея има прогресиращ ход. Веднъж започнала и нелекувана, тя бавно и сигурно ще Ви причинни сериозни здравословни проблеми – високо кръвно налягане, аритмия, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, захарен диабет тип 2. Честите са катастрофи на пътя поради заспиване зад волана.

Рисковете от нелекуваната апнея са големи. Ето защо трябва своевременно  да решите този проблем. Всяко нещо, оставено само на себе си върви от зле към по-зле (закон на Мърфи).

Може ли да се излекувам след операция?

Отговорът е НЕ. За момента оперативни методи имат крайно незадоволителен резултат, особено по-тежки степени на заболяването. Заедно с това, всяка операция носи известен риск за пациента, който в случая не е оправдан.

Ще изчезне ли сънната апнея, ако отслабна?

Отслабването ще доведе до отчетливо подобрение на състоянието Ви. Почти сигурно е обаче, че до момента сте правили много безуспешни опити да свалите килограми. Това е така, защото дихателни паузи и съпътстващия кислороден недостиг променят метаболизма и отслабването става почти невъзможно. Наблюдава се дори обратното – наддаване на килограми.

Добрата новина е, че след започването на CPAP терапия, Ви ще отслабнете с няколко килограма още първия месец. Ако към това добавите повече двигателна активност и регулиран хранителен режим, резултатът ще бъде впечатляващ.

Какво е лечението за обструктивната сънна апнея?

За щастие медицината разполага с изключително ефективно и безопасно средство за терапия на сънната апнея. Тя се осъществява чрез индивидуални CPAP апарати за дишане, които чрез система от шлаух и дихателна маска подават на спящия пациент въздух под повишено налягане. Натискът, който упражнява въздушната струя в горните дихателни пътища ги държи постоянно отворени и не позволява блокирането им от отпуснати меки тъкани.

Кога да очаквам подобрение?

Благоприятни ефекти са незабавни. Още от първата нощ изчезват хъркането, паузите в дишането и нощно уриниране. На следващия ден се чувствате свежи и бодри, с подобрен тонус и настроение. След около месец може да очаквате отслабване на килограми (понякога драстично), нормализиране на кръвно налягане, засилване на потентността (при мъжете), повишаване на качеството на живот и елиминиране на рисковете за Вашето здраве.

Какъв е рискът да имам обструктивната сънна апнея?

Отбележете верните за Вас твърденията:

 • Имам силно и смущаващо околните хъркане;
 • Имам лош сън и чести събуждания
 • Казали са ми, че спирам да дишам по време на сън;
 • Имам чувство на задъхване и задушаване по време на сън;
 • Ставам по малка нужда през нощта;
 • Потя се обилно по челото, врата и раменете докато спя;
 • Будя се със сухота в устата;
 • Сутрин се събуждам уморен и/или с главоболие;
 • През деня заспивам лесно в неподходящи ситуации;
 • Заспивал съм докато шофирам;
 • Имам наднормено тегло;
 • Забелязал съм рязко напълване за кратък период от време;
 • Обиколка на врата ми е ≥ 43 см (за мъже) и ≥ 41 см (за жени);
 • Имам високо кръвно налягане или други сърдечно-съдови проблеми;
 • Имам отоци по крака и/или потъмняване на кожата в областта на подбедриците;
 • Имам захарен диабет тип 2;
 • Станал съм раздразнителен или потиснат;
 • Имам проблем с паметта и концентрацията;
 • Употребявам алкохол преди сън;
 • Имам сексуални нарушения (намалено влечение или потентност).

Ако едно или повече от изброените твърденията е вярно за Вас, обърнете се за консултация към специалист за съня. Рискът да имате сънна апнея се увеличава с броя посочени твърдения.

В Университетски медико-дентален център консултира  Доц. д-р Марио Милков – специалист по оториноларингология с дългогодишен опит в диагностика и терапия на сънните нарушения.

Задайте въпрос или си запишете час за консултация при Доц. Марио Милков Д.М.
на тел.: +359 882 413 456 или на e-mail: reception-mdc@mu-varna.bg

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button