post-title Кога се провежда комплексно дентално лечение от екип специалисти? 2016-02-23 11:32:33 yes no

Кога се провежда комплексно дентално лечение от екип специалисти?

Доктор Арнаутска

Често при планирането на специализирано дентално лечение, например при ортодонтско лечение, особено при възрастни пациенти, се налага комплексен подход. При децата колаборация между отделни специалисти е необходима най-често при липса на голям брой зъби в резултат на генетичната липса на зародиши, травматичното им избиване, при тежки скелетни нарушения, когато не е възможно само по ортодонтски път да се коригират оклузалните съотношения и да се подобри лицевата естетика.

При възрастните пациенти наложителността от комплексното лечение се определя въз основа на завършилия костен растеж, загубата на голям брой зъби или от усложненията настъпили в пародонталното състояние. Комплексно дентално лечение обикновено се налага в случаи на:

 • липсващи или извадени зъби
 • зъби, чието положение не позволява протезиране (поради силно накланяне или прорастване)
 • пародонтални проблеми
 • несъответствие в съотношенията на челюстите, което не може да се коригира само чрез ортодонтска намеса
 • цепки в устната кухина /заешка устна, вълча уста/

При комплексното дентално лечение от изключителна важност е наличието на цялостен план за постигането на желания краен резултат, както и добрата комуникация между отделните специалисти, участващи в процеса на лечение. Водещ при определянето на този план може да бъде както специалистът – ортодонт, така  и оралният хирург, пародонтологът, протезистът  или лекуващият дентален лекар. Важно е да се определи екипът от лекуващи специалисти, след което при съвместно обсъждане между тях се изготвя общият окончателен план.
В Университетски  медико-дентален  център работят водещи специалисти в отделните области на денталната медицина, с чието съдействие се извършва комплексното дентално лечение. Нуждата от съвместния подход се установява и обсъжда още по време на първоначалния преглед, след което пациентът бива насочен за консултация, при съответните специалисти.

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button