post-title ОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ ОТЛАГА ЛЕЧЕНИЕ С ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТАТИ? https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/043825-umdts-dentalen-tsentar-zabolekari-stomatolozi-scaled.jpg 2020-02-17 15:34:05 yes no

ОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ ОТЛАГА ЛЕЧЕНИЕ С ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТАТИ?

ОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ ОТЛАГА ЛЕЧЕНИЕ С ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТАТИ?

Поставяне на дентални импланти Варна

През последните година все по-често се наблюдава при голямата част от пациентите, които са загубили един – два зъба, че не бързат да ги възстановят чрез имплантатно лечение, мислейки, че времето е на тяхна страна. Това все по-често се среща дори и при по-млади пациенти на възраст между 25-45 години.

Но защо отлагането на поставянето на имплантати във времето е грешно и защо трябва да се замислете за прилагането на имплантатно лечение, още когато разберете, че зъба не може да бъде спасен? Има две основни причини:

 • 1. Загуба на кост

  Това е най-често срещания случай, действително поради дългото отсъствие на зъб, костта в съответната област започва да се стопява. Скоростта на атрофията на костта е максимална  ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА от загуба на зъба, като започва още на третия месец. Когато това вече се е случило е необходимо костта да се възстановява чрез направлявана костна регенерация, което е дълъг и скъп процес. Редки са случаите, при които костта остава непроменена дори при продължителен период след загубата на зъба. Обективното състояние на пациента може да се определи след провеждане на образно изследване (скенер) на челюстта.

 • 2. Разместване на съседните зъби

  Ако наличният зъб няма съседен контакт (поради отсъствие на съседен или срещуположен зъб), той започва бавно да се движи в посоката на празната зона: горния зъб – започва да прораства надолу, долния зъб – нагоре, съседните зъби на загубения зъб – настрани – по посока на мястото на отсъстващия. Като резултат получаваме: изкривено съзъбие, загуба на здравите съседни зъби, промяна в профила на лицето, челюстните стави и мускули.

  По такъв начин отлагане на решаването на един проблем може да предизвика много други проблеми. Естествено всеки случай е индивидуален, но трябва ли да се играе руска рулетка, когато се залагат собственото здраве, време и средства?
  Нашите лекари по дентална медицина препоръчват своевременно да се обърнете към специалисти по дентална имплантология за провеждане на лечение при загуба на зъб.

Екип – дентална имплантология

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button