post-title Какво трябва да знаем за лечение с дентални импланти? 2017-06-21 15:58:29 yes no

Какво трябва да знаем за лечение с дентални импланти?

Проблемът с липсващите зъби може да засегне всеки човек и е много важно незабавно да бъде възстановена функцията на зъбите, тъй като ако не се направи навреме, тяхната липса може да доведе до промяна във външния вид, както и да провокира най-различни заболявания. Затова хората, които са загубили зъбите си, е необходимо да си направят правилен избор между импланта и традиционното протезиране.

В днешното време поставянето на дентални (зъбни) импланти става все по-популярен метод за възстановяването на съзъбието и измества традиционните протези.

Кога се прилага лечение с дентални импланти?


 

При липса на един или няколко зъба

При тотално обеззъбяване

При атрофия (стопяване) на костта на горна и долна челюст

При непоносимост към снемаеми протези при конвенционалното протезиране

 


 

Summary
Какво трябва да знаем за лечение с дентални импланти?
Article Name
Какво трябва да знаем за лечение с дентални импланти?
Description
Липсата на зъби може да засегне здравето на зъбите на всеки човек и е важно възстановяване на функцията на зъбите, Ако не се направи навреме, води до промяна на външния вид и до различни заболявания.
Author
Publisher Name
Dentalmed
Publisher Logo

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button