post-title Лекува ли се хроничният пародонтит? 2018-01-25 12:22:23 yes no

Лекува ли се хроничният пародонтит?

Хроничният пародонтит известен сред голяма част от пациентите като „пародонтоза“ е най-честото заболяване на устната кухина след кариеса. За съжаление лечението му се пренебрегва, както от самите пациенти, така и от голяма част от общопрактикуващите зъболекари. В друга част от случаите се прилага съвсем погрешен подход към лечението му чрез периодическо назначаване на антибиотик, поставяне на памучни дренчета в пародонталните джобове, напоени с различни антисептични разтвори или в най добрия случай, чрез отстраняване на надвенечния зъбен камък.

Всъщност днес има алгоритъм за лечение на това заболяване, който в основата си се състои в провеждането на т.нар. хигиенна фаза, която освен към отстраняването на надвенечния зъбен камък е насочена към отстраняване на основната причина на това заболяване- отстраняване на подвенечната бактериална плака и нейните ретентивни фактори. Това става чрез т.нар. дебридмънт на подвенечните коренови повърхности – процедура изискваща специални умения от страна на провеждащия го специалист. Освен това е необходимо и елеминирането на всички останали плакретентивни фактори в устната кухина, като кариеси, отстоящи ръбове на стари обтурации, корони и мостове и т.н. В хигиенната фаза на лечебната последователност при лечение на пародонтита се провежда и екстракцията на зъбите, чието лечение не е рационално. Съществен момент е и инструктажът на пациента и приучаването му за прилагане на правилен и стриктен контрол върху зъбната плака. Защото целта на миенето на зъбите не е само освежаването на устната кухина, а щателното отстраняване на бактериалната плака, стояща в основата на гингивита и пародонтита. След елиминирането на инфекцията в усната кухина и на активното възпаление при нужда се простъпва към коригиране на някои от последствията на пародонтита с помощта на хирургични методи, в това число и регенеративна хирургия с помощта на направлявана тъканна регенерация или емайлови матриксни протеини. Като помощно средство при провеждане на хигиенната фаза може да се използва и високоенергиен лазер с цел обеззаразяване на тъканите.

В заключение: хроничният пародонтит се лекува при правилно прилагане на установения алгоритъм и ежедневно и стриктно спазване от пациента на назначените му хигиенни мерки.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button