post-title Нов метод за диагностика на причините на световъртежа се прилага в Университетски медико-дентален център 2017-07-24 10:33:07 yes no

Нов метод за диагностика на причините на световъртежа се прилага в Университетски медико-дентален център


Нова апаратура  video head impulse test (vHIT)  изследва вестибуларно-очен рефлекс –  възможността за фиксиране на целта докато главата на пациента се движи в ъглово положение.

Изследването осигурява бързо откриване и оценка на увреждане вестибуларно-очен рефлекс (ВОР) в отговор на стимулиране с висок честотен импулс, който е естествен при движения на главата. Се препоръчва като първата стъпка при анализирането на причините на световъртежа.
Подавания от оборудването високочестотен импулс интерпретира ежедневни ситуации, например, такива, когато преминаваме улицата или реагираме на неочакван звуков сигнал. В допълнение към високата точност на измерването и обективността на вестибуларно-очна рефлекс (ВОР), система дава възможност за изследване  на пациенти със спонтанен нистагъм. Системата може да се открие видими и скрити сакади (бързи движения на окото към мишената), което ще позволи правилно да се диагностицира и да предпише адекватно лечение.

Изследването се провежда след консултация и преглед от специалист по УНГ болести, продължава около 10 минути, след което се анализира от специалиста.
В Университетския  медико-дентален център изследването се провежда от Доц. д-р Марио Милков, всеки Понеделник, Сряда и Петък от 9:30 до 12:00 часа на адрес бул. „Цар Освободител“ 84, етаж 5.
Необходимо е предварително записване на телефони: 052 677 299 и 0882 413 456 или чрез сайта на Университетски медико-дентален център https://dentalmed.bg

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button