post-title Операционен микроскоп Leica https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/leica.jpg 2017-03-24 23:20:27 yes no

Операционен микроскоп Leica

Операционен микроскоп Leica M525 F20 съчетава оптична система от премиум-клас и високоманеврена опорна конструкция, което позволява в операционния блок на Университетския медико-дентален център да се провеждат прецизни дентални манипулации на микрохирургично ниво.

Микроскопът е оборудван с оптика Leica OptiChrome™ – една от най-модерните и известни оптични системи в света. Автоматичните функции BrightCare™ и AutoIris™  позволяват регулиране на интензитета на светлината на микроскопа според работното разстояние и осигуряват по-голяма безопасност за пациента, предпазвайки от изгаряне на тъканите, травми и др. За прецизността на манипулациите допринася и Leica Zoom-графичен адаптер, който е с уникално трикратно оптично увеличение на видеото и има изход към монитор, благодарение на който цялата манипулация се контролира постоянно от екип специалисти.

В някои случаи единствено лечението под микроскоп позволява да се запазят зъбите и да се избегне тяхното изваждане. Под микроскопски контрол и в съчетание с микрохирургични инструменти, се осигурява значително по-качествена работа при препариране на проблемни тъкани, диагностика и лечение на пародонтит, както и няколко пъти по-бързо възстановяване.

Микроскопът е незаменим при кореново лечение (ендодонтия). С него нашите специалисти правят минимален по размер достъп до възпаленото място на нерва и имат възможност да открият всички канали, дори и най-фините. Високата степен на увеличение на микроскопа и допълнителната светлина са ценни помощници при премахването на стари обтурации, счупени инструменти и затваряне на коренови перфорации.

Използването на микроскоп при лечение на кариес позволява да се премахне само засегната и изменена зъбна тъкан, като се запазят съществуващите здрави тъкани. Използвайки микроинструменти, лекарите по дентална медицина успяват да направят най-тънките, почти невидими шевове. С помощта на микроскоп се извършват  микрохирургични интервенции като резекция на коренов връх на зъби при възпаление, трансплантация на меки тъкани и др. Всичко това многократно намалява дискомфорта след интервенцията и ускорява заздравяването.

Работата с микроскоп е специфична и изисква лекуващият стоматолог да има богат и дългогодишен опит, концентрация и умения. Нашия екип от експерти са сред първите в България, които практикуват микрохирургични интервенции, след като са придобили и обогатили своите знания посредством  широк спектър от обучения и курсове в страната и чужбина.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button