post-title 5 сигнала от устната кухина, които не бива да се пренебрегват https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/den-7.png 2016-03-23 16:13:53 yes no

5 сигнала от устната кухина, които не бива да се пренебрегват

Съществуват редица знаци, които подсказват, че денталното Ви здраве е нарушено и е необходимо да му обърнете внимание. В много случаи проблемът наистина не е заплаха за здравето, но има 5 симптома, които в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегнати:

 1. Болка и подуване
  Ако в устната Ви кухина се появят отоци или болка, които не изчезнат до два дни, задължително посетете зъболекар. Болката и подуването в областта на зъбите може да е признак на инфекция, кариес, пародонтоза и др. Без специализирано лечение тези дентални проблеми не изчезват от само себе си, а дори стават още по-сериозни. Не отлагайте посещението при лекаря си по дентална медицина, особено в случаите, в които болката не Ви позволява да спите.
 2. Лош дъх
  Понякога лошият дъх се появява като следствие от синузит, инфекции на гърлото, белите дробове или при проблеми със стомашно-чревния тракт. Кариесите, некачествено направените коронки и мостове могат да задържат храна, която при разлагането в устната причинява лош дъх. Затова е добре навреме да се установи точно, каква е причината за неприятния мирис.
 3. Незарастващи язвички
  В случай, че забележите в устната си кухина незарастваща за повече от две седмици афта, язвичка, бучка или област с променен цвят е необходимо веднага да потърсите медицинска помощ. Днес все по-голям брой от стоматолозите проверяват пациентите за признаците на рак на устната кухина. Кажете на лекаря си по дентална медицина, какво Ви притеснява, за да се направят необходимите тестове своевременно.
 4. Разклатени зъби
  Ако сте на 5-6 годишна възраст и зъбите Ви се клатят – няма нищо страшно, това е нормален процес на развитие на организма, но при възрастните подвижността на зъбите е знак за сериозен дентален проблем. Най-честата причина за разклащането на постоянните зъби е заболяване на венците. Нелекуването на пародонталните усложнения може да доведе до загуба на зъби. Обърнете се навреме към специалист по пародонтология, за да не Ви се наложи да използвате протези в последствие.
 5. Проблеми с мъдреците
  При голяма част от пациентите мъдреците не причиняват проблеми, но често се срещат и случаи, при които за мъдреците няма достатъчно пространство за растеж. Тъй като мъдреците са разположени доста назад в устната кухина, почистването им е затруднено – покрай тях се натрупват хранителни остатъци, появява се хронично възпаление, възможно е и счупване на съседните зъби. Ако попадате в тази категория трябва да посетите стоматолог, който да Ви посъветва, какви процедури да предприемете, за да предотвратите бъдещите проблеми, които могат да Ви създадат мъдреците.

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button