post-title Планиране на ортодонтското лечение https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/etapi-pri-planirane-na-ortodontsko-lechenie-scaled.jpg 2020-05-26 17:15:57 yes no

Планиране на ортодонтското лечение

Планиране на ортодонтско лечениеПри провеждането на ОРТОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ основният момент за успешно провеждане на лечение е диагностиката и съставянето на плана на лечение. Ортодонтът трябва да разполага с максимална информация за етиологията, вида и степента на отклоненията в зъбите, зъбните дъги и челюстните кости, както и индивидуалните особености на всеки пациент. Тези данни ще позволят изготвяне на прецизен индивидуален план на лечение за всеки пациент.

 

 

Какво включва планиране на ортодонтското лечение:

1. Анализ на лицевите параметри и естетика – лицето на пациента се анализира в анфас и в профил, като се прави и оценка на симетричността и други параметри.
2. Анализ на образни изследвания – с помощта на съвременните дигитални технологии и специализиран софтуер в УМДЦ се осъществява прецизно изследване на разположението, наклона, позицията на зъбите и техните корени; отчита се разположението на горна и долна челюстна кост една спрямо друга, както и спрямо костите на черепа; състоянието на костната тъкан и ТМС. Изследват се съотношенията между ретинирани зъби и съседните зъби и костни структури. С получените в хода на изследването данни чрез специални математически разчети се прави прогноза за бъдещия костен растеж при деца и се прогнозира очаквания резултат от лечението.
3. Анализ на гипсов модел – използва се за разчитане на дефицита на мястото за всеки зъб, пропорционалността на размерите на зъбите и челюстите и техните съотношения.
4. Клинични и параклинични функционални изследвания, които включват изследване на функцията и състоянието на меките тъкани и основните функции в лицево-челюстната област.

Етапи при планиране на ортодонтско лечениеОртодонтът взема под внимание всички параметри и планира позицията на зъбите и челюстите според индивидуалните особености на всеки пациент, за да се постигне идеалната усмивка и лицева естетика за всеки човек.

В УМДЦ работят 5 отдадени на работата си в областта на ортодонията лекари по дентална медицина: доц. д-р Радосвета Андреева, д.м.н., д-р Илияна Атанасова, д-р Йордан Събев, д-р Жарина Давидова под ръководство на доц. д-р Христина Арнаутска, д.м

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button