post-title Кой метод за миене на зъбите е най-подходящ? 2015-07-14 11:26:33 yes no

Кой метод за миене на зъбите е най-подходящ?

​​Д-р Мартина Маркова обръща внимание на един доста сериозен и същевременно често пренебрегван проблем – незадоволителната орална хигиена при голям брой пациенти, което често се дължи на нередовно и неправилно четкане на зъбите. Често срещани грешки при миене на зъбите са:

 • Недостатъчно количество движения при четкане;
 • Предимно хоризонтални движения при миене на зъбите;
 • Почистват се само вестибуларни (външни) повърхности на зъби;

Необходимо е, за да се избегнат усложнения, пациентите да бъдат обучени от стоматолог, как точно да осъществяват личната си орална хигиена. Съществуват множество методи на четкане: на Bass,на Stilman, на Charter, на Fones и др. Всеки е ефективен при различни състояния на съзъбието и венците. Според индивидуалното дентално здраве на пациента трябва да бъде избран най-правилния за него метод.

Обърнете се към специалист по дентална медицина, за да разберете кой начин за миене на Вашите зъби е най-подходящ!

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button