post-title Университетски медико-дентален център през март 2021 провежда кампания – Безплатни прегледи и изследвания на слуха https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/2021-statiya-sluh.png 2021-02-23 13:39:14 yes no

Университетски медико-дентален център през март 2021 провежда кампания – Безплатни прегледи и изследвания на слуха

Университетски медико-дентален център през март 2021 провежда кампания  – Безплатни прегледи и изследвания на слуха

3 Март е Световния ден на слуха.

Цяла седмица през март 2021 г. ще извършваме най-висококачествени изследвания на слуха в аудиовестибуларната лаборатория на Университетския медико-дентален център. Всички деца и възрастни могат де се възползват от БЕЗПЛАТЕН УНГ преглед за нарушение на слуха и провеждане на аудиограма, тимпанограма  и отоакустични емисии.

Прегледите и изследвания ще се осъществяват при водещ специалист по „Оториноларингология“ – Доц. д-р Марио Милков, на 1, 2, 4, 5, 8, 9 Март 2021 г. от 9:30 до 14:30 часа в Университетския медико-дентален център.

Необходимо е предварително записване на час на телефон: 052 677 299 и 0882 413 456 или чрез сайта на Университетски медико-дентален център.

 

Екип:

Доц. д-р Марио Милков, д.м.

УНГ (Оториноларингология)

 

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button