post-title Препоръки за поддържане на здрави и красиви зъби по време на бременност https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/den-5.png 2017-02-16 16:07:18 yes no

Препоръки за поддържане на здрави и красиви зъби по време на бременност

Уважаеми родители, от Вашето стоматологично здраве зависи и здравето на нероденото Ви дете

Ето защо, ние силно Ви препоръчваме:

 1. Посещение при зъболекар поне 3 пъти по време на бременността (веднъж през пъ​рвото, второто и третото тримесечие). Той трябва да Ви научи, как правилно да се грижите за устната кухина, да Ви помогне при избора на индивидуална хигиена и профилактична програма, да определи хигиенния статус, да премахне зъбната плака при необходимост, да отстрани дефектните пломби и да ги замени с нови, да излекува всички налични болни зъби, както и да Ви назначи всички необходими превантивни мерки за предотвратяване на стоматологичните заболявания.
 2. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за състоянието Ви и бременността. След това лекарят ще може да избере за Вас най-добрата програма за лечение и профилактика.
 3. Посещавайте по време на бременност само ​ дентални клиники, ​в които работят лекари с богат опит в практиката си с бременни жени.
 4. Най-малко 3 пъти по време на бременността направете професионална хигиена на устната кухина, необходима за предпазването от кариес и гингивални заболявания, както за укрепване на емайла. Процедурата е абсолютно безболезнена и максимално ефективна.
 5. Ако не сте лекували зъбите преди бременността, не се страхувайте да го направите по време на бременността, тъй като съвременната медицина дава възможност да се осигури безопасно за Вас и детето лечение. Планирайте лечението по време на втория триместър – той е най-безопасният период за майката, тъй като емоционалното и физическото й състояние по време на този триместър е най-стабилно.

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button