post-title Продължават безплатни прегледи за диагностика на сънна апнея и причините за хъркане в Университетският медико-дентален център към МУ-Варна https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/image-9.png 2016-01-11 10:16:36 yes no

Продължават безплатни прегледи за диагностика на сънна апнея и причините за хъркане в Университетският медико-дентален център към МУ-Варна

Поради големия интерес към безплатните комплексни профилактични прегледи за диагностика на сънна апнея и причините за хъркане, Университетския медико-дентален център удължава кампанията до 16 март 2016 г. – Световен ден на борбата с хъркането и сънната апнея. В последната седмица в кампания ще се включат и студенти от Денталния факултет на МУ-Варна.

През първия период от кампанията намериха помощ в борбата с хъркането над 35 пациенти с оплаквания и проблеми със съня. Съвместно бяха извършени УНГ и дентални прегледи, както и консултации за оценяване на състоянието на пациенти по Скалата на дневната сънливост. Всички, които взеха участие в кампанията, бяха насочени за втория етап – мониториращо, 24-часово изследване на съня. Допълнително към това, една част от пациентите бяха пренасочени за консултация с кардиолог или пулмолог. На друга част от тях беше диагностицирано изкривяване на носната преграда и в последствие бяха изпратени за оперативно лечение към лицево-челюстен хирург.

След провеждане на изследването на съня и според резултатите от него, на пациентите ще бъдат предложени индивидуални специални шини, които ще бъдат изработени в Денталния факултет.

Безплатните прегледите за диагностика на сънна апнея и причините за хъркане се осъществяват при водещи специалисти от Центъра – Доц. д-р Марио Милков и д-р Людмил Матев – до 16 март 2016, всеки Понеделник, Сряда и Петък от 9:30 до 12:00 часа на адрес бул. „Цар Освободител“ 84, етаж 5.

Необходимо е предварително записване на телефони: 052 677 299 и 0882 413 456 или чрез сайта на Университетски медико-дентален център http://dentalclinic.mu-varna.bg/ .

Сънната апнея (апнея – от лат. липса на дишане, спиране на дишането) и хъркането са често срещани състояния, които се характеризират с епизоди на спиране на дишането по време на сън. От този проблем страда значима част от работоспособното население, а липсата на лечение би могла да доведе до инвалидизация. Доказано е, че обструктивната сънна апнея е независим рисков фактор за развитие на мозъчен инсулт (2,2 %) и повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания (с около 5 %). По този начин индиректно се намалява качеството на живот.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button