post-title Как протича общата анестезия при деца? https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/1-2.jpg 2017-05-08 15:05:50 yes no

Как протича общата анестезия при деца?

Децата, особено малките под 6-8 годишна възраст, изпитват страх от бели престилки, машини, технически средства и други. При тях седацията обичайно е неподходяща и се налага провеждане на обща анестезия, с интубация на дихателните пътища. Анестезията протича по следния начин:

 1. В спокойни условия на предоперационна стая и присъствие на родител, на детето се дава малко количество седатив през устата. След около 20-30 мин обичайно то става унесено и спокойно достатъчно, за да бъде преведено в кабинета за работа.
 2. Постъпвайки в кабинета, детето се успокоява допълнително с инхалационен анестетик, подаван му с лицева маска.
 3. Когато е спокойно достатъчно, опитна анестезиологична сестра осъществява венозен достъп, чрез поставяне на тънък абокат във веничка на ръката.
 4. През тази веничка се подават медикаменти, които улесняват т.н. ларингоскопия и интубация – поставяне на малка тръбичка в трахеята, през която детето получава дихателни и анестетични газове и дихателните му пътища са напълно защитени от възможно попадане на чужди тела по време на работа – слюнка или други екскрети, прашинки и т.н.
 5. През цялото време на анестезията се мониторира много плътно сърдечна дейност и газообмен на детето.
 6. След приключване на манипулациите, подаването на анестетик се спира и детето се събужда и екстубира след известно време, което е различно, обичайно между 10 и 20 минути.
 7. След събуждане, детето постъпва в специална стая за наблюдение (дневен стационар), където остава до пълното възстановяване на съзнание, дишане и възможност за адекватен контакт.
 8. Наблюдението в тази стая се осъществява от квалифицирана медицинска сестра и анестезиолог.
 9. При детето остава и един от неговите родители/придружители.

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button