post-title Стоматолози от цялата страна участваха в следдипломния курс по Дентална имплантология https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/image-10.png 2015-07-13 12:00:04 yes no

Стоматолози от цялата страна участваха в следдипломния курс по Дентална имплантология

Третото от общо пет нива на курса по Дентална имплантология, с ръководител доц. д-р Стефан Пеев​, се проведе на 11 и 12 юли 2015 г. във Факултета по дентална медицина при Медицински университет – Варна. Участие взеха 13 лекари по дентална медицина от цялата страна. Курсът е част от официалната програма за следдипломно обучение на МУ-Варна.

В рамките на първия ден бяха изнесени лекции на теми „Повдигане на синусния под“, „Костна аугментация“ и „Тъканновъзстановителни материали“, като се проведоха и практически упражнения на фантомен модел за повдигане на пода на максиларния синус. Във втората част на курса се излъчи на живо демонстрация от операционния блок на Университетския медико-дентален център на различни клинични случаи в имплантологията. Участниците имаха за задача сами да подготвят пациентите си и да поставят имплантати под контрола на ръководителя на операционния сектор доц. д-р Тихомир Георгиев и на д-р Георги Папанчев.

До момента сертификати от Медицински университет – Варна за успешно завършване на 5-те нива на курса по Дентална имплантология са получили 25 стоматолози. В началото на есента предстои сформирането на нова група за курса по имплантология.​

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button