post-title Университетският медико-дентален център към МУ-Варна предлага на най-малките си пациенти бързо, ефективно и безболезнено лечение https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/image-18.png 2015-07-13 11:06:16 yes no

Университетският медико-дентален център към МУ-Варна предлага на най-малките си пациенти бързо, ефективно и безболезнено лечение

 

Екип от Университетския медико-дентален център към МУ-Варна направи операция под обща анестезия на един от най-малките си чуждестранни пациенти – 3-годишната Петра. В рамките на 3 часа специализираният екип (д-р Теодора Таргова, д-р Добринка Дамянова и д-р Сирма Ангелова) заедно с екипа от анестезиолози излекуваха 7 болни зъбчета на детето. С еднократното посещение при специалистите в единствения у нас университетски медико-дентален център бяха излекувани 7 временни зъба, една част от които с кариес, а друга – с пулпит. За предотвратяване на бъдещи естетични и функционални проблеми и с помощта на последно поколение диоден лазер бе направена и корекция на горната лигавична връзка (френулум), свързваща венеца с устната на горната челюст.

Така само за броени часове без многократни посещения при зъболекаря, придружено от страх, болка и негативни емоции, които обикновено изпитват най-малките пациенти (под 6-годишна възраст), Петра ще запази вече излекуваните си временни зъбки до момента на естествената им смяна с постоянни.

В Университетския медико-дентален център към МУ-Варна цялостната процедура протича по следния начин: преди оперативната намеса детето се преглежда от специалист по детска дентална медицина, който изготвя предварителен план на лечение за всеки зъб. Междувременно родителите получават консултация от анестезиолог и подробна информация за всички въпроси, които ги тревожат. В деня на операцията в спокойните условия на предоперационната стая и в присъствие на родител, на детето се дава дозирано количество седатив през устата. След около 20-30 мин. то става достатъчно унесено и спокойно и може да бъде преведено в операционния блок.

Екип от специалисти с помощта на най-съвременната апаратура се грижи за състоянието на детето, като на монитор непрекъснато се наблюдават основните жизнени функции по време действието на упойката. След приключването на операционната дейност малкият пациент постъпва в специализиран дневен стационар, където се наблюдава до пълното възстановяване на съзнание, дишане и възможност за адекватен контакт. Наблюдението в стационара се осъществява от квалифицирана медицинска сестра и анестезиолог, като при детето остават неговите родители/придружители, което му осигурява сигурност и спокойствие.

Лечението под обща анестезия дава възможност максимално бързо и ефективно да бъдат извършени голям брой интервенции и манипулации като лечение на кариеси, пулпити и периодонтити, без малчуганът да изпитва страх и дискомфорт. Това е от особено значение при най-малките пациенти, при които степента на съдействие на лекаря е сведена до минимум. Така на детето се спестява болката и стресовото преживяване, а това дава възможност на специалистите за сравнително краткото време да проведат комплексно лечение на всички болни зъбки.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button