post-title Университетският медико-дентален център навършва 1 година 2015-11-06 10:48:43 yes no

Университетският медико-дентален център навършва 1 година

Днес, 6 ноември, се навършва една година от откриването на единствения по рода си у нас Университетски медико-дентален център към Медицински университет – Варна. През изминалите 365 дни бяха извършени над 200 оперативни интервенции под обща анестезия и бяха поставени повече от 300 имплантата. Хиляди са доволните пациенти, посетили центъра и получили високоспециализирана грижа.

В Университетския медико-дентален център работят над 40 университетски преподаватели – водещи специалисти в различни области на денталната медицина. Предимствата на новите технологии и специализираният екип са гаранция не само за комплексното решение на проблемите, свързани с устната кухина, но и за безкомпромисното качество, което се предлага на пациентите. 3D скенер – последен модел в дигиталната образна диагностика, високоенергийни и високочестотни дентални лазери и модерна зъботехническа лаборатория дават възможност за оптимално и изключително прецизно разрешаване и на най-трудните случаи в денталната практика. Сложни хирургични манипулации, извършвани под обща анестезия, поставяне на имплантати, направлявана костна регенерация, повдигане на синусния под, екстепация на челюстни кисти, екстракция на дълбоко ретенирани мъдреци са само част от интервенциите, които се извършват в центъра.

Освен лечебна структура Университетският медико-дентален център е и база за обучение за над 20 специализанти в различни области на денталната медицина: имплнтология, орална хирургия, протетична дентална медицина, ортодонтия, детска дентална медицина, пародонтология и консервативно зъболечение. Тук обучаващите се имат възможността да се развиват, да учат и взаимстват опит от едни от най-изтъкнатите имена в сферата на денталната медицина.

Университетският медико-дентален център – Варна се намира на ет. 5 в сградата на Факултета по дентална медицина и разполага със:
• Сектор за еднодневна хирургия с 2 операционни зали и манипулационна зала
• Сектор за високоспециализирана дейност
• Сектор за общопрактикуващи зъболекари
• Сектор за образна диагностика с конично-лъчев томограф
• Спешен кабинет
• Дневен стационар – леглова база от 9 легла за постоперативно наблюдение на пациенти в рамките на 24 часа.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button