post-title Университетският медико-дентален център във Варна отваря Спешен кабинет https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/image-17.png 2015-04-20 11:56:47 yes no

Университетският медико-дентален център във Варна отваря Спешен кабинет

От днес в Университетския медико-дентален център във Варна вече работи Спешен кабинет. Той ще приема пациенти от 17.30 до 23.30 часа в работни дни и от 8.00 до 23.30 часа – събота и неделя, както и в почивните и празничните дни. Високотехнологичното оборудване на кабинета, разположен на първия етаж във Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна, дава възможност на специалистите да оказват бърза, ефективна и отлична грижа за денталното здраве на пациенти със спешна нужда.

Като неразделна част от Университетския медико-дентален център, Спешният кабинет ще предлага широкоспектърни стоматологични услуги с отлично качество на достъпни цени. От услугите могат да се възползват както възрастни пациенти, така и деца. Благодарение на съвременния цифров рентгенов апарат, намиращ се в кабинета, всеки потърсил спешна помощ, ще получи пълна информация за своя дентален статус, с което неговото зъболечение ще бъде оптимизирано и максимално обстойно.

Центърът разполага още с еднодневна хирургия, лазери без аналог в страната, 3D скенер и др.
Откриването на спешния кабинет е крачка към изпълнението на глобалната цел на Университетския медико-дентален център – осигуряване на ефективни и експертни медицински услуги, използвайки модерни методи и апаратура.

Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button