post-title Университетски медико-дентален център – зона с повишени мерки за сигурност срещу COVID-19 https://www.dentalmed.bg/wp-content/uploads/dentlamed-post.png 2020-04-08 10:23:32 yes no

Университетски медико-дентален център – зона с повишени мерки за сигурност срещу COVID-19

Загрижени за здравето на нашите пациенти и служители, Ви информираме, че в Университетски медико-дентален център многократно засилихме мерките за сигурност и дезинфекция. Освен стандартния протокол за хигиенен режим в Университетският медико-дентален център се прилагат допълнителни мерки и правила за посещение на Центъра:

Теле-скрининг – при записване на час по телефона за прием в Центъра с Вас ще проведе разговор дежурен лекар, за да установи
Дезинфекция и предпазни средстванеобходимостта от денталната помощ и да оцени здравословния Ви състояние. Ако имате съмнение, че не сте напълно здрави – Ви молим да отложите посещението си.

Контролиран прием – служителите на Регистратура планират стриктно времето за прием на всеки пациент, така че да се избегне изчакване на място, струпване на пациенти и да бъде осигурено време за санитарната обработка преди и след всеки пациент. Молим Ви да идвате точно на време за записания час, за да бъдете приети в рамките на отделеното време за Вас, препоръчваме Ви да идвате без придружител, освен ако не е наложително. Ако се все пак пристигнете по-рано от записания за Вас час – бъдете готови да изчакате извън сградата на Центъра.

Контролиран достъп – организиран е контролиран достъп на пациентите до Университетския медико-дентален център, като на входа има медицинско лице, което ще измери температурата дистанционно на постъпващите пациентите и придружаващи ги лица, ще предостави за използване дезинфектант на ръцете, както и ще съдейства за попълването от пациентите на въпросник за противодействане на разпространението на вирусни заболявания и коронавирусна инфекция (COVID-19). Призоваваме Ви  да спазвайте необходима социална дистанция  от 1,5-2 м един от друг.

Дезинфекция – в помещенията на Центъра особено щателно се извършва санитарна обработка на лекарските кабинети, регистратура,
Теле скрининг коридорите и чакалните и др. общи части. Специално внимание се обръща на дезинфекцията на дръжките на вратите, асансьорите, както и всички повърхности, които се докосват. Помещенията постоянно се проветряват и дезинфекцират. За дезинфекцията на инструментите, апаратурата и материалите се прилагат строги хигиенни мерки, както винаги. В Центъра е осигурена възможност за допълнителна дезинфекция на ръцете пациентите.

Предпазни средства – лекарите и медицинските специалисти в Центъра са облечени в лични предпазни средства (халати за еднократна употреба, шапки, ръкавици, предпазни очила, маски, защитни шлемове). На работата не се допускат служители с грипоподобни симптоми.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ КЪМ СВОЕТО ЗДРАВЕ И ТОВА НА ОКОЛНИТЕ!

Запитване:

 

Пол
Неинфектирана киста – симптоми

  • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
  • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
  • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
  • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

  • Рентгенография – панорамна снимка
  • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

  • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
  • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
  • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…