Пародонтитът е възпалително заболяване на зъбодържащите тъкани (гингива, периодонтален лигамент, коренов цимент и кост), което протича с формиране на пародонтални джобове и загуба на зъбодържащия апарат. Ако не започне ранно лечение на пародонталното заболяване, то може да доведе до пълна загуба на зъбите.

Един от високо интензивните методи за терапия на пародонтита е лазерния кюретаж на пародотални джобове, образувани вследствие на патологичния възпалителен процес. При тази процедура меките стени на пародонталните джобове се обработват с лазерна светлина, като по този начин се премахват част от болестотворните микроорганизми в дълбочина, а наличната вследствие на възпалението гранулационната тъкан се изпарява. Броят на посещенията за извършване на лазерен кюретаж може да варира в зависимост от разпространението на пародонталното заболяване в устната кухина:

  • При локализиран възпалителен процес (засегнати са зъбите само в един квадрант) – лазерните кюретажи могат да бъдат извършени в едно посещение
  • При генерализиран процес (засягане на пародонта на зъбите в два или повече квадранти)  – броят на посещенията се увеличава

Лазерният кюретаж е една от най-модерните процедури при лечение на пародонталните заболявания и се осъществява чрез  високо енергийни лазери. В случаите на средна и тежка форма на пародонтит този метод се явява като задължителен етап от лечението, предхождащ хирургическия етап, като го прави значително по-малко инвазивен. При по-леки форми на заболяването и добър оздравителен процес в края на инициалната фаза, необходимостта от хирургично лечение може дори да отпадне.

Този вид манипулации се извършва с помощта на лазер, който осигурява сравнително безболезнено инструментиране, което в някои случаи не налага поставянето на анестезия. След провеждане на кюретаж с лазер не е необходимо да се слагат превръзки, следоперативен период протича по-бързо и по-леко, почти няма кървене и ограничения при хранене, пациентите понасят добре процедурата.