Гингивитът е възпаление, обхващащо част от устната лигавица (гингивата) около зъба. При норма тя е изгладена и лъскава, като цвета на гингивата при деца е червен, поради по-богатото кръвоснабдяване в тази възраст.

    • Mаргиналният гингивит е най-често срещаната и най-лека форма на възпаление, започваща в ранна детска възраст. Основните симптоми са лек оток и повишено слюноотделяне.
    • Временната форма на гингивално възпаление се наблюдава при малки деца, в етапа на  пробив на зъбките и се нарича ерупционен гингивит. Този проблем често се свързва със затруднен пробив и стихва след избиване на зъбчето в устата на детето. Възпалението протича, както във временното, така и в постоянното съзъбие, като основна причина за възникването му са хранителни остатъци и налепи, в резултат на неправилното изчеткване или зъбна плака около пробиващия зъб. Заболяването може да се усложни с перикоронарит (възпаление на тъканите около короната на зъба) или перикоронарен абсцес (поява на гной). При ерупционния гингивит е задължително посещение при детски дентален лекар, който да обработи огнището на инфекция, да назначи необходимото лечение и да даде допълнителни препоръки към родителите за по-добра орална хигиена на детето. За развитието на гингивално възпаление значение има не само зъбната плака, но и ортодонтските аномалии и апаратчета, неправилно направени обтурации, системни заболявания, прием на определени лекарства (фенитоин, циклоспорин, калциеви антагонисти), както и типа и консистенцията на приеманата храна.
    • Тежкото възпаление на венците е сравнително рядко при деца, което се проявява със симптоми като кървене от венците, оток, спонтанна болка. Като основна причина за гингивалното възпаление се счита зъбната плака и зъбния камък. Най- важно при лечението на тези заболявания е борбата с натрупването и зреенето на зъбната плака. Това включва оптимални орално-хигиенни навици – правилен метод на четкане със зъбна паста и четка, използване на детски антисептични орални разтвори  и допълнителни средства за орална хигиена, редовни профилактични прегледи и професионално почистване на налична плака при денталния лекар.
    • Друг вид гингивит е пуберталния (за деца на възраст между 10 и 16 години). При него не се наблюдава взаимозависимост между гингивалното възпаление и зъбната плака. Причината за този вид възпаления при подрастващите се крие във връзката с настъпващите хормоналните промени през периода на пубертета.

Стоматитите са друг вид специфични заболявания в детска възраст, които изискват лечение от компетентен детски дентален лекар или пародонтолог. Те могат да засегнат всички части на устната лигавица – небце, букална лигавица, устни, език, пода на устната кухина и венците, върху които се появяват специфичен обрив (везикули, афти, язви и петна). Стоматитите протичат със силна болка, парене, увеличено слюноотделяне, повишена температура, като в най-тежките случаи е възможно да се покачи до 38-39 градуса. В резултат детето става неспокойно, често плаче, отказва да се храни и в последствие губи тегло. Стоматитите при деца се проявяват най-вече поради инфекциозни заболявания (морбили, рубеола, варицела, скарлатина, дифтерия, коремен тиф, грип, коклюш, вирусен хепатит), алергии и слаб имунитет. Възможно е, заболяванията на устната лигавица да бъдат предизвикани и от системни общи заболявания и генетични аномалии (синдроми). Те могат да се дължат на бактериална, вирусна, локална инфекция или гъбички – херпетичен гингивостоматит, орална кандидоза, рецидивиащ афтозен стоматит, улцерозен гингивостоматит. Често стоматитите се развиват и при наличие на хранителни смущения – проблеми със стомашно чревния тракт или хиповитаминози, в резултат от кожни заболявания и синдроми, както и при тежки кръвни заболявания и ендокринни смущения. Лечението на стоматитите е насочено към съответния причинител, като може да включва антибиотична терапия или симптоматично повлияване на проявите на стоматита. Тези болести се развият при деца от всички възрасти.