Някои родители смятат, че не е необходимо да се лекуват млечните зъби на своите деца, защото те ще бъдат заменени с постоянни зъби. Това е погрешно схващане, тъй като лечението на заболяванията на устната кухина е предпоставка за защита от много инфекциозни болести, а засегнатия зъб е постоянен източник на все повече и повече микроорганизми и техните токсини. Преждевременното отстраняване на млечните зъби може да доведе до затруднения в пробива на постоянните зъби, смущения в развитието на захапката, лицевия скелет и дикцията. Ранното лечение е ключът към здравето на Вашето дете!

Зъбен кариес при деца

Кариесът е едно от най-честото заболяване на зъбите. Кариозният процес е придружен от развитието на бактериална флора в засегнатите зъби и околните тъкани. Постоянното присъствие на инфекция изчерпва имунната система, може да причини алергия, дисфункция на стомашно-чревния тракт. Всеки зъб има нервна и съдовата система, към която заболяването може да се разпространи. Като резултат, засегнатите зъби могат да  са причина за възпаление на горните дихателни пътища, синусите, разпространение на инфекцията в околните тъкани.

Кариеса разрушава емайла, дентина и скоро може да достигне до зъбната пулпа, причинявайки нейното възпаление (пулпит). Ако не се лекува, възпалената пулпа, скоро заболяването излиза извън корена на зъба и засяга периодонциума (периодонтит). Това може да бъде причина за преждевременна екстракция на млечни и ранна загуба на постоянни зъби.

Кариесът е разделена на начален, повърхностен, среден и дълбок:

  • Началният кариес се характеризира с появата на бели петна по  зъбната повърхност, без болка, така че този кариес може да се диагностицира, единствено при редовен профилактичен преглед. Лечението се извършва чрез реминерализиращи процедури
  • Повърхностните кариеси се проявяват под формата на емайлови дефекти. При оглед, се наблюдава петно с бял или кафяв цвят. Лечението включва обтуриране  на кухината или в някои случаи осъществяване на реминерализираща терапия
  • Средните кариеси са най-честата форма на кариес. Процесът е вече в рамките на дентина, а детето може да се оплаче от болки при прием на сладко, горещо или студено. Лечение – отстраняване на мекия дентин и емайл, поставяне на пломба
  • При дълбок кариес е повреден емайла и повечето от дентина. Един тънък слой дентин, отделя процеса от пулпната камера. Основните оплаквания – болки при прием на топла и студена храна и напитка. Обработване на този вид кариес чрез отстраняване на повредения дентин и емайл и обтуриране. Дълбокият кариес е опасно състояние, като има възможност за бързото присъединяване на зъбната пулпа към възпалителния процес .

Процесите в млечните зъби протичат по-бързо отколкото при постоянните.

Лечение на зъбен кариес

Лечение на зъбен кариес – отстраняване на кариозно увредените твърди зъбни тъкани и възстановяване на формата, големината и функцията на зъба с подходящо за целта обтурационно средство. За обтуриране (изработване на пломби) при временните (млечните) зъби широко приложение намират глас-йономерните цименти. Средство за пломбиране при постоянните зъби са фотокомпозитните материали в най-съвременните им разновидности, а именно тези, обогатени с наночастици. Последните значително повишават механичните, естетични и биологични свойства на обтуровъчния материал.

Неоперативно лечение на кариозни изменения по твърдите зъбни тъкани тип „начален кариес”(бяло петно) – прилагане на реминерализиращи средства и изработване на превантивни обтурации. Контрол върху личната орална хигиена на детето, мотивация за подобряване на лошата орална хигиена, предписване на орално-хигиенни средства, подходящи за възрастта на пациента (детето) и съобразени с клиничното състояние на венците.

Усложнения на зъбния кариес

Заболяването на пулпата (пулпит) се характеризира с увеличаване на болката в зъба, особено по време на сън, през ноща. За да се избегнат усложнения, е необходимо възможно най-скоро да се потърси помощ от зъболек​ар. Лечението включва отстраняване на пулпното възпаление, чрез премахване на увредената пулпа. Ако не се лекува пулпита са възможни последващи усложнения. Инфекцията от възпалената пулпа бързо прониква в тъканта около зъбите и може да предизвика възпаление на периодонциума, със засягане на алвеоларната кост (периодонтит). Възпалението може да има  остър или хроничен характер. При остро възпаление основните симпроми са силна болка, подуване и повишена температура. Лечението се извършва чрез отваряне на пулпната камера, обработка на кореновите канали със специални лекарства, последвано от запечатване.

Лечение на усложнен зъбен кариес – пулпит, периодонтит на временни и постоянни детски зъби. Когато кариозното разрушение засегне пулпата (съединителната тъкан, богата на кръвоносни съдове и нервни влакна във вътрешността на зъба) и/или периодонциума (комплекса от влакна около зъба), се прилагат лечебни техники, насочени към овладяване на възпалителния процес и свързаните с него болкови усещания. Цели се съхраняване на функционално и естетично възстановения зъб в зъбната редица.