Зъбен кариес – едно от най-често срещаните заболявания в устната кухина и поради тази причина възможностите за неговото лечение в днешни дни са напълно усъвършенствани. Методите за лечение на зъбния кариес зависят от дълбочината на кариозния процес. Съществуват три стадия на зъбен кариес в зависимост от дълбочината на лезията:

  • кариес само в емайла (повърхностен кариес)
  • кариес, който обхваща  емайла и дентина (среден кариес)
  • хиперемия на пулпата (дълбок кариес)

При повърхностен кариес е достатъчна само обработка на емайла, но при лечението на среден и дълбок кариес е необходимо да се почисти кариозната маса, както и да се направи медикаментозна обработка на дентина. Изчистената кухина се попълва с висококачествен фотополимер – устойчив на износване, с минимален процент на обемно свиване,  съответства на цветовете и сенките на твърдите зъбни тъкани, цветоустойчив и биосъвместим.

В Университетския медико-дентален център лечението на зъбния кариес се извършва  с помощта на усъвършенствани фотополимери и други обтуровъчни материали като Estelite Tokuyama, Asteria Tokuyama,  Spectrum, Ceram X mono, Filtek, Gradia. Благодарение на широката цветова гама и различната степен на запълване на тези материали лекарят по дентална медицина може лесно да избере подходящ нюанс на изграждането, за да се достигне до идеален цвят на зъбите, който ще бъде съхранен в продължение на много години.

Едно от  основните предимства на лечение на кариес в Медико-денталния център е възможността  да се излекува кариеса без пилене.  Нашите специалисти използват специална техника на инфилтрация с помощта на IKON или “течна пломба”. Този прецизен и щадящ метод е популярен заради липса на дискомфорт и болка по време на процедурата,  използва се основно в етапа на повърхностен кариес. Забравете за болката в зъбите – доверете се за лечението на зъбния кариес на нашите специалисти и ще си решите проблема само с едно посещение.

В началния етап заболяването започва като бяло или кафяво петно и не предизвиква неприятни усещания. Най-опасен е дълбокият кариес, при който се наблюдава обширна кариозна лезия и болката на пациента става почти постоянна, предизвикана от различни дразнители. Лечението на зъбен кариес включва отстраняването на засегнатата тъкан и възстановяването на целостта на съзъбието чрез запълване с матриали за зъбна обтурация.

Видове на кариес

В зависимост от частите на зъбната коронка, които поразява, се наблюдават следните видове кариес:

  • По фисурите (поразява анатомичните вдлъбнатинки върху зъбите)
  • В междузъбните  пространства (между страничните повърхности на зъбите)
  • В шийката (наблюдава се в шийката на зъба).

Съвет от специалиста:

„Закъснението при лечение на кариес може да доведе до загуба на Вашите зъби, така че е необходимо да се започне лечение още в  най – ранен етап – етапа на кариесно петно.“

Последствия от нелекуван кариес

Известно е, че ако не се лекува, кариесът може да доведе загуба на болния зъб. Освен това процесът на развитие на заболяването е придружен от силна болка, а когато се развие и пулпит, болката става непоносима. При напредването на кариеса инфекцията се разпространява към съседните зъби и може да увреди стомашно-чревния тракт и дихателната система. Чести причини за зъбен кариес са липсата на орална хигиена, понижен имунитет, липса на витамини и минерали в обмяната на веществата.