Доста често в денталната практика се оказва, че кореновото (ендодонтско) лечение е предпочитан начин да се спаси зъба на пациента. В определени случаи, когато ендодонтското лечение се проведе некачествено, може да се стигне до загуба на зъб,  вместо до неговото запазване. Пример за провалено кореново лечение са случаите, в които част от денталния инструмент се счупи по време на манипулацията и остане в кореновия канал на зъба, а стоматологът „пропусне” да информира пациента за това.
Какви са причините, които могат да доведат до счупване на инструмент? Този „инцидент” най-често се случва:
При обработка на кореновия канал;
В случай, че кореновия канал е прекалено извит или тесен – тогава инструментът може да се счупи поради неправилно дозиран натиск или неправилна скорост на използвания апарат;
В резултат на дефект в самия инструмент.
Сам по себе си, металният фрагмент в зъба не може да доведе до нищо лошо – на летището металодектекторът няма да сигнализира при преминаването през него, а сплавта, от която  са изработени инструментите, е напълно инертна и  алергични реакции към нея също са малко вероятни.
Тогава какъв е проблемът? До какво води оставянето на счупения инструмент в зъба?
Счупеният и оставен в кореновия канал инструмент пречи на зъболекаря да обработи и да запълни добре канала. Некачественото лечение и обтурация могат да доведат до различни усложнения като болки в зъба, образуване на кисти на корените и в крайна сметка дори до загуба на зъб. Това са реални случаи, с които се сблъскват специалистите по ендодонтия в ежедневната си практика. Често пациентите се обръщат към тях с оплаквания от продължителни болки след проведено лечение на коренови канали.
Как да се постъпи в подобни ситуации? Специалистите от Университетския медико-дентален център – Варна препоръчват да се доверявате само на доказани специалисти в областта и предварително да проверявате квалификацията на лекуващия Ви лекар. Ако проблемът все пак е възникнал, не се отчайвате – зъбът може да бъде спасен!
Методи за изваждане на сепариран (счупен) инструмент в зъба
Методът за отстраняване на фрагмента от стоматологичния инструмент се определя индивидуално, според конкретния случай. Процедурата се извършва с помощта на ендодонтски наконечник, дентален микроскоп и друго специализирано оборудване. Трябва да се отбележи, че лечението под микроскоп осигурява безопасен и контролиран резултат дори и в най-безнадеждните случаи. След изваждане на чуждото тяло от кореновия канал на зъба се провежда релечение на кореновите канали и се обтурира с висококачествени материали. Цялото лечение се провежда под рентгенов контрол, за да могат да се гарантират най-високи резултати.
Нашите препоръки
Ако изпитвате силни болки във вече лекуван зъб, препоръчваме възможно най-бързо​ да се свържете с нас! За повече информация – тел.: 0882 413 456 или на нашия сайт
Вижте още:
Профилактика и орална хигиена
Дигитална образна диагностика