standard-title Лечение на пародонтит

Лечение на пародонтит

Заболяванията на пародонта са често срещано явление – около 90% от хората страдат от едно или друго заболяване на пародонта – хроничен гингивит, хроничен пародонтит и други неплакиндуцирани заболявания на пародонта. Те са и една от най-честите причини за загуба на зъби. Началната и лека форма на това заболяване често е асимптоматична и се среща в голяма част от населението. В много случаи пациентите не предполагат за сериозността на заболяването, а го отъждествяват като обикновенно кървене от венците. Тежкият и напреднал пародонтит може да доведе до много по-сериозни проблеми, включително повишаване на нивото на кръвната захар, инфаркт и инсулт. Пародонталните  заболявания влияят неблагоприятно върху протичането на бременността с риск от преждевременно раждане и недоносеност на плода. За да бъде спрян процеса на загуба на зъбодържащия апарат е необходима стриктна лична орална хигиена, редовно почистване на зъбния камък и плака – на 3-6 месеца, а при напреднал възпалителен процес са необходими и допълнителни лечебни пародонтални манипулации.

СИМПТОМИТЕ на хроничен пародонтит са:

 •  Кървене на зъбите при миене
 • Наличие на пародонтални джобове
 • Наличие на бактериална плака и отлагания от зъбен камък
 • Зачервяване  и подуване на венците
 • Болка при дъвчене
 • Лош дъх и неприятен вкус в устата
 • Загуба на кост,  повишена подвижност на зъбите и разместване на зъбите
 • Оголване на зъбите
 • Гноящи венци

ЛЕЧЕНИЕ на хроничен пародонтит

Лечението на  хроничния пародонтит и изходът от него зависят до голяма степен от тежестта на  заболяването , настъпилите вече  изменения и не на последно място от съдействието от страна на пациента. Колкото по-голяма  е загубата на кост около зъбите  и по -тежки са настъпилите изменения, толкова по-трудно,  по-дълго и по-скъпо  е лечението на заболяването.Активното начално лечение  на хроничния пародонтит  преминава в поддържаща терапия, продължаваща през целия живот, което е характерно за всички хронични заболявания (като диабет, високо кръвно нялагане и др). Лечението започва с цялостно изследване на пациента с цел откриване на причините за заболяването и поставяне на точна диагноза.  При леките форми може да се проведе от общо практикуващ лекар по дентална медицина, а при по-напредналите е задължителна консултация с пародонтолог и последващо лечение при специалист. При напредване на заболяването се наблюдават  нарушения в  захапката, загуба на зъби или  необходимост от тяхното отстраняване  в хода на лечението. В тези случаи  се налага работа в екип между пародонтолог, хирург, имплантолог и протезист. Всички тези експерти определят  прогнозата на  зъбите и предлагат различнит възможности за  лечение и последващо протезиране, последователност и продължителност на процедурите. Рентгеновата  диагностика е неизменна част от диагностичния процес, тъй като заболяването засяга разположени в дълбочина тъкани (костта около зъбите в горната и долната челюст) . Необходими са  определен брой рентгенови снимки , в зависимост от тежестта на процеса. Най-често се използват интраорални секторни снимки включващи два или три зъба, снимки в захапка, панорамни снимки на всички зъби. Съвременните рентгенови апарати са дигитални  и с минимално облъчване. При тежките, комплицирани случаи често се налага използването на съвременните 3D техники – конично-лъчев компютърен томограф.
Лечебният процес  преминава през различни етапи:
 •  Индивидуализиране на хигиенните навици и инструктаж и обучение за методите за лична орална хигиена  на пациента от лекуващия лекар по дентална медицина. Тъй като микроорганизмите от зъбната плака са причинител на пародонталното заболяване, тяхното ежедневно ефективно отстраняване от страна на пациента е неизменна част от лечебния процес. Без съдействието на пациента, не може да се разчита на задоволителни и трайни резултати , дори при приложение на най-съвременните методи на лечение.
При пациент с пародонтит, личната орална хигиена изисква по-продължително време и по- разнообразни средства за почистване. Лекарят по дентална медицина или пародонтологът могат да дадат най-точна информация относно всички необходими средства, както и техниката за тяхното приложение. Това  е задължителната първа част от лечебния процес.
 • Премахване на супра-и субгингивална зъбна плака и зъбен камък. Не забравяйте, че пародонтитът се причинява от определени микроорганизми , които намират благоприятни  условия за живот и достигат големи количества в околозъбните тъкани при  липсата на хигиена в устната кухина. Меките и твърди отлагания над и под гингивалния ръб са основната причина за възпаление на венците.  Ето защо, основна цел на лечението  е  премахване на зъбната плака и отстраняване на локалните фактори , които затрудняват нейното ежедневно почистване от страна на пациента. Това  най-често се постига  с помощта на ултразвукови апарати. Съвременните апарати  не увреждат зъбния емайл и освен механичното почистващо действие имат и директно увреждащо действие върху бактериалните клетки.
Важна стъпка от лечението е обработката на кореновата повърхност на зъба, която е била в съседство на пародонталния джоб. По нея има бактериални токсини и метаболити, некротичен цимент, микроорганизми и зъбен камък. Целта на лечението е цялостно почистване на кореновата повърност до дъното на пародонталния джоб, което да доведе до оздравителен процес в меките тъкани. Съвременните методи за постигане на това са ултразвуковите апарати, ръчните  пародонтални инструменти и високоенергийните лазери. Най-често комбинираното приложение на тези апарати и инструменти води до най-добър резултат.
 • Антибактериална терапия – медикаменти за локално и системно приложение. Редица препарати, съдържащи антибактериални агент, намират приложение под формата на пасти за зъби, разтвори, гелове, както по време на процедурите в кабинета , така и у дома. Целта на тези препарати е потискане на повторното заселване по зъбите и в пародонталните джобове на нови микроорганизми след тяхното отстраняване от специалист или от пациента. Важно е да се отбележи , че нито едно от тези средства не замества  механичното почистване на зъбите.
 • Системна терапия с антибиотици се прилага при определени случаи  и се назначава винаги от лекуващия след началото на активното механично почистване на зъбите и пародонталните джобове.  Антибиотичното лечение не замества механичните процедури при лечението на пародонтит, а е допълнение при тежки, напреднали случаи и пациенти с отслабен имунитет. Най-често се използва комбинация от антибиотици. Това става след  изследване на пациента със съвременни микробиологични тестове за доказване на конкретни причинители и определяне на тяхното количество.
 • Физиотерапията може да е част от локалното лечение на пародонтита. Но трябва да се подхожда с разберането, че това е само помощен  метод,  който позволява облекчаване на симптомите на възпалението, стимулиране на оздравителния процес  и имунната система. За целта се прилагат нискоенергийни лазери.
 • Отстраняване на кариеси и разрушени зъби. Успоредно с премахването на зъбната плака и противовъзпалителното лечение, трябва да се проведе лечение на кариозните зъби, отстраняване на силно разрушени и неподлежащи на лечение зъби.
 • Шиниране при пародонтит. Шиниране обикновено се извършва при повишена подвижност с оглед укрепване на зъбите и тяхното стабилизиране, както и намаляване на опасността от фрактурирането им по време на дъвчене. Това е манипулация, с която можем да удължим живота им.  Съвременните средства позволяват минимално инвазивно и едновременно с това естетично и с достатъчно механична здравина шиниране.
 • Хирургично  лечение на пародонтит. Налага се при тежките, напреднали случаи, когато искаме да възстановим или да отстраним дефектите, настъпили в резултат на пародонталното заболяване. Съвременната пародонтология има за цел да регенерира загубените тъкани с цел постигане на по-задоволителни от естетична и функционална гледна точка резултати.Това лечение се прилага винаги след елиминиране на възпалението и инфекцията.​Позволява елиминиране на пародонталните джобове  и възстановяване на костни дефекти.
 • Протезиране при пародонтит. Често пародонталното заболяване води до загуба на зъби, което налага необходимостта от протетично лечение.  Целта му е възстановяване на дъвкателната функция, преразпределяне на механичното натоварване на останалите естествени зъби на пациента  и възстановяване на естетиката.При планиране на продължителни  хирургични интервенции  за лечението на  пародонтит  при липса на голяма част от зъбите  на пациента, се налага изработването на временни протезни конструкции. Те се изработват от подходящи за това материали, които не оскъпяват излишно лечението и се заменят с постоянните в подходящия момент.Това се прави с цел да се облекчат  зъбите на пациента по време на хирургичните интервенции. 

ЛЕЧЕНИЕ с лазер

Традиционното хирургично лечение в някои случаи е съпътствано от усложнения и има редица противопоказания като неконтролиран  диабет, нарушения в съсирването на кръвта, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, бронхиална астма и други. 
Модерна високотехнологична алтернатива в тези случаи  е лазертерапията, която има много предимства. С помощта на лазерния  лъч, за разлика от механичната  обработка,  може да се постигне стерилизиране на пародонталните джобове. Лазерът въздейства на причинителите  на болестта – директно унищожава пародонталните патогени  в меките тъкани и по кореновата повърхност. След процедурата с лазер намалява кървенето, възпалението, гнойния ексудат, болките по време на дъвчене. 
Лечение на пародонти с  лазер се извършва както при начални форми ,така и при тежки случаи на пародонтит.
Следва да се отбележи, че лазерния лъч има и благоприятен ефект върху повърхността на зъбите, тъй като след обработката се напълно полирана повърхност. Голямо предимство за пациентите е фактът, че в сравнение с  традиционно използваните за това пародонтални кюрети, това е безкръвна и атравматична  методика на лечение, която не изисква упойка.
 Предимства на лазерно лечение при пародонтит:
 •  Висока ефективност
 • Лазерът елиминира патогенните  микроорганизми в устната кухина
 • Пълна дезинфекция
 • Безкръвна манипулация
 • Безболезнена процедура
 • Полиране на емайла, след което по него по-трудно се заселват микроби
 • Бърза тъканна регенерация, ускоряване на метаболитните процеси
При лазернета терапия се изключва:
 • Инфекция на раните
 • Стрес
 • Следоперативни усложнения
 • Временна неработоспособност
 • Ограничения върху начина на живот на пациентите
 • Антибиотици и обезболяващи лекарства