post-title Конично-лъчев компютърен томограф (3D скенер) Planmeca ProMax 3D 2017-03-24 23:28:54 yes no

Конично-лъчев компютърен томограф (3D скенер) Planmeca ProMax 3D

Рентгенологичните апарати от семейството на Planmeca са система за получаване на три- и двуизмерни образи. Различните трии​змерни образи, както и панорамните, цефалометричните и екстраоралните снимки в захапка осигуряват отлични лицево-челюстни образи, които спомагат за поставяне на правилна диагноза, планиране на лечението и контрол на извършена работа.

Конично-лъчевата компютърна томография (СВСТ) е технология, основана на рентгенографски образи, които могат да се изследват от всякакъв ъгъл: аксиално, коронарно, сагитално и от най-различни срезове и равнини. Софтуерът създава виртуален 3D пациент, което позволява прецизно планиране на последващите интервенции и очаквания резултат в края на лечението, още преди то да е започнало. 3D визуализацията позволява по-свободно интерпретиране с участието и на пациента. Въртенето на системата около пациента става на 360°, чрез използване на коничен лъч, позволяващ експозицията на целия сканиран обем само с едно завъртане. Може също така да се направи отделна 3D фотоснимка, без пациентът да се излага на радиация.

Системата има редица предимства като:

 • Позициониране без усилие, с открито лице
 • Пълен визуален контрол върху пациента
 • Без клаустрофобични усещания за пациента
 • Фина настройка, чрез използване на лазери при позициониране
 • Лесен достъп за хора с увреждания (достъп с инвалидна количка)

Софтуерът, с който работим в Университетския медико-дентален център, предлага специално създадени образи за имплантолози, пародонтолози, ортопеди, ортодонти, лицево-челюстни хирурзи, УНГ специалисти. Триизмерното представяне на образа дава бърз общ поглед на анатомията и служи като отлично средство за изучаване на особеностите и нуждите на пациента. Инструментите за измерване и отбелязване помагат за сигурно и точно планиране на лечението. Изследванията могат бързо да бъдат предоставяни на хартиен или електронен носител, да се трансферират на мобилни или стационарни електронни устройства.

В сектора по образна диагностика на Университетския медико-дентален център се извършват различнивидове изследвания.

Неинфектирана киста – симптоми

 • Радикуларните кисти започват своето развитие дълбоко в алвеоларната кост и растат бавно, безсимптомно. В този период установяването им става случайно при рентгеново изследване на невитални зъби по друг повод.
 • Кистите растат бавно и могат да достигнат значителни размери без субективни оплаквания. При достигане на големи размери пациентите търсят помощ по повод поява на неболезнена подутина на челюстта. Тази подутина е на нивото на върха на корена на съответния зъб. При палпиране подутината е с твърда консистенция, а при прекалено изтъняване на костта може да се усети крепитация.
 • Развитието на кистите понякога води до неприятни усещания като тежест, разпъване, невралгични болки. Подвижност или наклоняване на съседни зъби се среща при големи кисти.
 • При добри защитни сили на организма тези кисти могат да протичат с клинична картина на хроничен възпалителен процес с поява на лигавична или кожна фистула.

Инфектирана киста – симптоми

При определени условия (като травма или провеждане на ендодонтско лечение на причинния зъб) кистата може да се инфектира и се развива картина на остър възпалителен процес: болка в областта и зъба; оток в областта на причинния зъб; в някои случаи реагират лимфни възли; появяват се общи симптоми – главоболие, повишена температура, втрисане.

Начини за диагностика на кистите

 • Рентгенография – панорамна снимка
 • СВСТ-изследване (скенер)

Лечение на киста

Лечението на кистите може да бъде комбинирано (консервативно-хирургично) или хирургично:

 • Екстирпация на кистата с резекция на кореновия връх на зъба/зъбите – метод на лечение при радикуларни кисти, когато е възможно консервативното лечение на зъба/зъбите и тяхното запазване
 • Екстирпация на кистата с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти; причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата се екстрахира
 • Екстирпация на резидуална киста

Оперативното лечение се извършва под местна анестезия. При по-големи по размер кисти може да се извърши под венозна или обща анестезия.

Следоперативно може да има дискомфорт и болка, оток в областта и общо неразположение, които симптоми отшумяват до около 5ти – 7ми ден.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7 – 14 дни, а костта се възстановява напълно до 6-я месец след операцията. Необходими са контролни прегледи един или два пъти годишно за проследяване на състоянието на пациента.

What people say about our doctor?

Loading…
Call Now Button